Semjént és Ádert sem féltették az átvilágításon megbukó Naffától

2017. november 9., csütörtök 06:36, frissítve: csütörtök 12:45

Hiába bukott meg a Terrorelhárítási Központ (TEK) ellenőrzésén Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzul még tavaly március 2-án, továbbra is nyugodtan forgolódhat a legmagasabb szintű állami vezetők közelében – derül ki a lapunk által megismert fényképek alapján. Például még két hét sem telt el a TEK szakvéleménye óta, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes látogatást tett Jordániában. A jordán Ammon News hírportálra 2016. március 15-én feltöltött fotó tanúsága szerint Naffa is kísérhette az úton a kormány második emberét. Sőt: a honlapon egy két nappal később közölt fotósorozat szerint – immár hazánkban is – találkozott a tiszteletbeli konzul Semjénnel az 1848-as forradalomról megemlékező egyik ünnepségen. Naffáról olyan idén szeptemberben készült fényképet is találni Magyarország ammáni nagykövetségének honlapján, ahol Áder János társaságában látható, miközben a köztársasági elnök a jordán szenátus Magyarországra látogató elnökével beszélget. A köztársasági elnök egyébként a héten éppen Jordániában tartózkodik öt napon át, ám mint hivatalának sajtóigazgatósága lapunk kérdésére közölte, a tiszteletbeli konzul nem kísérte el az államfőt a látogatásra.

Hogy Naffát kockázatnak tekintették, úgy derült ki: magyar állampolgárságot igényelt, és a TEK ezzel kapcsolatos ellenőrzésén elbukott. Erről az Index írt először az LMP-s Demeter Márta beszámolója alapján, aki betekinthetett az idekapcsolódó iratokba.

Mint ismeretes, Naffa segítette a nemzetközi körözés alatt álló szaúdi üzletember, az idén januárban elhunyt Ghaith Pharaon Magyarországra történő beutazását. Sőt, mint lapunk korábban elsőként beszámolt róla, ő volt az is, akinek a díszvacsoráján nemcsak hogy találkozott Orbán Viktor Pharaonnal, hanem egyesen a szaúdi üzletember mellé ültették a miniszterelnököt. A Naffa és a Pharaon közti szoros viszonyt jól mutatja, hogy mint lapunk megtudta, Naffa feleségéről olyan fotó is készült, amelyen a nő egy a Pharaon jachtjára kísértetiesen emlékeztető hajón pózol.

– Kockázat, hogy Naffa közjogi méltóságokkal találkozzon, hiszen olyan körökben mozog, amelyek alapjában véve is veszélyt jelenthetnek – mondta lapunknak Demeter Márta. A képviselő felidézte: Naffával egy időben Ghaith Pharaon is igényelt magyar állampolgárságot, ezeket egy eljáráson belül vizsgálták. Pharaon kérelmével kapcsolatban a TEK egy Demeternek írt levélben azt közölte, ők szakhatóságként terrorszempontú kockázatelemzést végeztek. Ebből kiindulva ha Naffánál is ugyanezt az ellenőrzést folytatták le, a tiszteletbeli konzullal kapcsolatos kockázat is terrorszempontú lehet. – Ez pedig önmagában felveti, hogy Naffának semmi keresnivalója befolyásos magyar politikusok közelében – tette hozzá.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az ellenzéki képviselő egyébként nemrégiben több Naffával kapcsolatos kérdést is feltett a minisztériumoknak, ám kérdései többségére hiába várt érdemi választ. Többek közt hiába szerette volna megtudni, hogy a miniszterelnök összesen eddig hány közös rendezvényen vett részt Zaid Naffával, ám a felvetésére még csak nem is reagáltak. Ehhez hasonlóan arra sem válaszoltak, a TEK értesítette-e Orbán Viktort arról, hogy Naffa kockázatot jelent. Arra sem kapott érdemi feleletet a képviselő, hogy lehet még tiszteletbeli konzul Naffa. Erre ugyanis csak annyit írt a külügy, hogy a posztra történő kinevezéséről nem Magyarország döntött, hanem Jordánia. – Olyan kockázatról, ami a tiszteletbeli konzuli feladatának ellátását veszélyezteti, nem tudunk – érveltek a minisztériumban. Ám Demeter szerint ez „a legnagyobb átverés”; a magyar fél igenis mondhatná azt, hogy nem akarja, hogy Naffa hazánkban feladatot lásson el. – Egy olyan ember, aki az állampolgársági igénylésnél nemzetbiztonsági kockázatnak minősül, ne legyen tiszteletbeli konzul Magyarországon – jelentette ki.

Demeter Márta hangsúlyozta: az üggyel kapcsolatos összes információt fel kell tárni az elkövetkező hónapokban. Ennek érdekében nemcsak újabb kérdéssel fordult a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumhoz, de hamarosan ismét iratbetekintésre megy.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.09.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.