Senki sem lepődik meg Fónagy János mondatain a Tiborcz-ügyben

MN

2018. március 21., szerda 19:42, frissítve: csütörtök 07:15

Nemes egyszerűséggel kampányjelentésnek titulálta Fónagy János az Elios Zrt.-t érintő OLAF-jelentést. Vadai Ágnes a DK alelnöke parlamenti kérdésében azt firtatta, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a OLAF jelentését a Tiborcz Istvánhoz kötődő cég ügyleteiről.

Fónagy János anélkül, hogy érdemi választ adott volna, annyit közölt: „ahogy az ön és a többi ellenzéki politikus társa kérdéseiből és akcióiból is nyilvánvalóan látszik, ez az egész semmi másról nem szól, csak a kampányról”. Az államtitkár hozzáfűzte: „Brüsszel odadobott a magyar ellenzéknek egy kampányjelentést”.

Szerencsére a 24.hu már korábban megszerezte a csalás elleni hivatal jelentését, amit nyilvánosságra is hozott. Ha a kormányra vártunk volna, akkor mind ez idáig titokban maradt volna, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségében álló vállalat üzemszerűen csalhatott a vidéki települések közvilágítási pályázatain.

Az OLAF 2015-től vizsgálta az Elios Zrt. gyanúsnak tartott tendereit, jelentésükben pedig az áll, hogy a 2013 és 2015 között a 35 önkormányzati közvilágítási projekt mindegyikénél találtak szabálytalanságot, továbbá 17 esetben arra jutottak, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. Például a miniszterelnök vejének korábbi cége már másfél évvel azelőtt egyeztetett a fideszes szekszárdi polgármesterrel a város közvilágításának korszerűsítéséről, hogy az arról szóló pályázatot kiírták volna. A 2012-es csomagba tartozó pályázatokat pedig eleve úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg, vagy az a konzorcium, amelynek tagja a cég. Végül az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak: a teljes, mintegy 13 milliárd forintnyi uniós támogatási összeget vonják vissza.

A nyomozást májusig meghosszabbították, jelenleg az okirati bizonyítékokat gyűjtik össze. A Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Nyomozóiroda január óta folytat eljárást az ügyben.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.