Senki sem tud Harrach Péter egyeztetéséről

2016. június 29., szerda 12:40, frissítve: szerda 16:58

Egyelőre senki nem egyeztetett sem az Országos Kereskedelmi Szövetséggel (OKSZ), sem pedig a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével a plusz vasárnapi pihenőnap ügyében, pedig erről beszélt egy interjúban a KDNP frakcióvezetője. Harrach Péter a Magyar Hírlapnak azt mondta, pártja továbbra sem tett le arról, hogy az embereknek ne kelljen kötelezően dolgozniuk vasárnap, csak most már nem a zárva tartás, hanem a pihenőnap oldaláról közelítik meg a kérdést. A törvényben biztosított havi egy helyett két szabad vasárnapot adnának a kereskedelmi dolgozóknak, ebben egyetértés mutatkozik, fogalmazott, hozzátéve, a szakszervezetekkel és a munkaadók képviseletével tárgyalnak a kérdésről.

– Velünk nem tárgyalt senki a kérdésről, pedig az Országos Kereskedelmi Szövetség ágazati szinten a legnagyobb ilyen szervezet – mondta lapunknak az OKSZ főtitkára, Vámos György. Ebben az ügyben egyelőre nem foglaltak állást, de mint elmondta, az biztos, hogy ha egy alkalmazottnak egy helyett két szabad vasárnapot is adnak egy hónapban, annak „van többletköltsége”. Az utóbbi hónapokban szintén sokat emlegetett százszázalékos vasárnapi pótlékról pedig kifejtette, minél kisebb egy vállalkozás, annál nehezebben tudja előteremteni még az 50 százalékos pótlékot is.

A havi két vasárnapi pihenőnapról nem egyeztettek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével sem – mondta érdeklődésünkre Sáling József. Az érdekképviselet elnöke kifejtette, hogy még áprilisban, amikor döntöttek a vasárnapi kötelező zárva tartás eltörléséről, épp a kormány javaslata volt az, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) tárgyaljanak erről. Három hete napirenden is szerepelt ez ugyan, de érdemben nem kezdődött meg a tárgyalás. Sáling József elárulta azt is, hogy az eredeti tervek szerint hétfőn a VKF ülésén Orbán Viktorral egyeztettek volna, de ezt múlt pénteken a kormányoldal lemondta, így a megbeszélés elmaradt.

Harrach Péter az interjúban arról is beszélt, hogy a tervek szerint rögzítenék azt a kitételt is, miszerint nyolc óránál többet ne lehessen vasárnap dolgoztatni. Csakhogy ez még nehezebbé tenné a cégek és sok alkalmazott helyzetét is. Ha ugyanis a vasárnapi munkát elintéznék egy akár 10 órás műszakkal, az a munkaadóknak tervezhetőbb és jobb helyzetet jelentene, hiszen kevesebb embert kellene dolgoztatni vasárnap, miközben az alkalmazottak közül is többen maradhatnának otthon.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.06.29.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.