Simán vezet a Fidesz, Gyurcsányék a padlón

KA

2012. július 31., kedd 14:40, frissítve: kedd 17:16

Tizenhét százalékkal vezet a Fidesz–KDNP az MSZP-vel szemben a biztos szavazók körében – derült ki a Századvég júliusi felméréséből. A kutatás arra is rávilágított, hogy a Gyurcsány-párt biztosan nem jutna be a parlamentbe. Az elemző intézet korábban azt állapította meg, hogy a választók jelentős többsége támogatja a munkahelyvédelmi akciótervet.

Július végén a pártok erőviszonyai nem mutatnak jelentős változást. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 23 százalék, az MSZP ebben a közegben 13 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6 százalék, a Jobbiké 11 százalék. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága mindössze 2 százalék.

A Századvég szerint a biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 41 százalékon, a szocialisták pedig 24 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 21 százaléka adná voksát a Jobbikra, 8 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban 3 százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt.

 

2012. július végén a választókorúak 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás az elmúlt hónaphoz képest kismértékben csökkent – állapította meg a Századvég. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya júliusban enyhén növekedett, jelenleg a megkérdezettek 43 százaléka tartozik ebbe a körbe.


Máshol is a Fidesz vezet

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Tovább nőtt a Fidesz–KDNP előnye júliusban az MSZP-vel szemben – derült ki a Tárki júliusban készített felméréséből. A kutatás szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok 41, míg a szocialisták 25 százalékon állnak. A Gyurcsány-párt két százalékon áll, míg a Jólét és Szabadság, az MDF utódpártja egy százalékot tudhat maga mögött.

Az Ipsos legfrissebb, júliusi közvélemény-kutatása szerint a biztos szavazók körében a Fidesz 33 százalékos, az MSZP 30 százalékos támogatást élvez, míg a Jobbik a szavazatok 22 százalékát, az LMP pedig 8 százalékát kapná, a Demokratikus Koalíció pedig egy százalékkal maradna el a parlamentbe kerüléstől.

60 hónapja a Fidesz–KDNP a legnépszerűbb politikai erő Magyarországon, ami mindenképpen egyedülálló teljesítmény a rendszerváltás óta eltelt politikai időszakban. A mostani kormánypárt azt is elmondhatja, hogy a korábbiakkal szemben sokkal jobb pozícióban van a ciklusnak ebben a szakaszában, mint elődei.

Támogatják a munkahelyvédelmi akciótervet

A Századvég július 30-án nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint a témát ismerő és véleménnyel rendelkező állampolgárok jelentős többsége támogatja a munkahelyvédelmi akciótervet, összességében és egyes elemeinek tekintetében egyaránt. A program közel összes vizsgált eleménél a válaszadók legalább háromnegyede vélekedett úgy, hogy a kormány által javasolt járulék- és adóteher-csökkentés szükséges, támogatásra érdemes intézkedés.

Az állampolgárok többsége nem támogatná a megállapodás létrejöttét, ha az IMF az ingatlanadó, a vagyonadó bevezetését, vagy a bankadó eltörlését várná el hazánktól – derült ki a Századvég július 25-én közölt felméréséből, amiből azt is megtudhatjuk, hogy az emberek többsége támogatja a pénzügyi védőhálóról szóló megállapodás megkötését.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.