Simicska szerint Orbán a Roszatom pénzéből zárta volna be az RTL-t

MN

2017. április 3., hétfő 19:11, frissítve: kedd 06:52

Meg akarta venni az RTL Klubot Orbán Viktor, hogy bezárhassa – emlékezett vissza egy 2014-es beszélgetésre Simicska Lajos. Az üzletember a 24.hu-nak nyilatkozva azt mondta, a három évvel ezelőtti országgyűlési választás éjszakáján felhívta a miniszterelnök. A kétharmados győzelem után gratuláltak egymásnak, majd másnapra megbeszéltek egy találkozót. Orbán Viktor azért ment a milliárdos lakására, hogy átbeszéljék a következő négy évre vonatkozó elképzeléseiket.

A miniszterelnök a beszélgetés során felvázolt egy komplett médiaprogramot médiaadóstól, mindenestül – jelentette ki a lapnak Simicska Lajos. Állítása szerint Orbán ekkor bedobta azt is, hogy „meg akarja vásárolni az RTL Klubot”, hogy aztán meg tudja szüntetni.

– Hüledeztem, hogy miket mond, és próbáltam vele megértetni, hogy így ez nem fog menni – folytatta Simicska Lajos, hozzátéve: Orbán konkrétan megkérdezte tőle, hogy szerinte mennyibe kerülne a csatorna megvétele.

– Mondtam, hogy nem tudom, de ránézésre legalább 300 millió euró, 100 milliárd forint lenne. Erre azt mondta: „Nem baj, megveszi majd nekem a Roszatom”.

Egy héttel később, egy újabb személyes találkozón Simicska Lajos – lapunk tulajdonosa – az egyre erősödő orosz kapcsolatra utalva leszögezte, hogy ebben az akcióban nem akar részt venni, vállalhatatlannak tartja.

– Lehet oligarcházni, milliárdosozni, attól még nekem is vannak elveim, ha belementem volna, apám megfordult volna a sírjában. Én nem maffiaalvezérnek és hazaárulónak szerződtem – szögezte le az üzletember a 24.hu-nak.

Simicska szerint ez volt az a pont, ahol megtörtént Orbán Viktor és közte a szakítás.

Simicska Lajos tartalmi viták miatt különben lemondta a Reuters hírügynökségnek hétfőn adott interjúját. Ennek oka, hogy a hírügynökség újságírójával folytatott kétórás beszélgetés során számos kemény állítást tett a magyar politikai helyzetről, de Londonban a jóváhagyott interjút olyan mértékben „cenzúrázták”, hogy végül elállt a lehetőségtől. Egy időjárás-jelentést mi értelme lehozni? – érzékeltette a helyzetet Simicska.

Az egyik legfontosabb rész, ami kimaradt az interjúból, éppen az iménti beszélgetés volt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.