Sok súlyos beteg későn jut ellátáshoz

BL

2012. május 30., szerda 09:21, frissítve: szerda 10:29

A rehabilitációra szoruló súlyos betegek jelentős része nem kapja meg idejében a szükséges ellátást, mert bár elegendő ágy áll rendelkezésre, a kórházaknak a finanszírozás rendszere miatt kevésbé érdekük súlyos és drága eseteket ellátni – írta a Világgazdaság szerdán.

A jövőben országszerte bővítik a rehabilitációs kapacitásokat, ám a fejlesztések nyomán nem lesz több pénz az ellátásra, a vonatkozó kormányhatározat szerint ugyanis „az újonnan megjelenő rehabilitációs lehetőségek finanszírozási igénye nem ronthatja az Egészségbiztosítási Alap számára 2013–2015-re jóváhagyott költségvetési egyenleget” – írta a lap, hozzátéve: ez azt is jelentheti, hogy miközben egyre több a rehabilitációs lehetőség, a súlyos betegeket ellátó kórházak, osztályok működésképtelenné válhatnak.

Pedig az ellátóhelyek már ma is pengeélen táncolnak, mert a jelenlegi finanszírozás nem egy adott beteg rehabilitációs ellátásának költségeit honorálja, hanem rehabilitációs ágyat „fizet”. Vagyis ugyanannyi pénz jár egy friss stroke-ot kapott vagy balesetben lebénult, munkaképes korú ember rehabilitációjáért, mint egy gyógyfürdőkórházban folyó tervezett kezelésért. Holott a tervezett kezelések jóval kevesebbe kerülnek, hiszen az azonnali rehabilitációhoz rengeteg gyógyszerre, eszközre, folyamatos orvosi, nővéri munkára van szükség.

A szakma ezért kéri évek óta, hogy magasabb szorzóval ismerjék el az azonnali rehabilitációt – mondta a lapnak a szakember, aki szerint ma inkább fordított ösztönző működik: az osztályoknak, kórházaknak kevésbé érdekük súlyos és drága eseteket ellátni, így az ilyen betegek közül mind többen gyakorlatilag nem kapják meg a szakmailag szükséges azonnali rehabilitációt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.