Sokak szerint mennek rossz irányba a dolgok - Magyar Nemzet

Sokak szerint mennek rossz irányba a dolgok

MN

2017. augusztus 10., csütörtök 10:43, frissítve: csütörtök 15:54

Az ősszel induló kampány előtti választói hangulat nem igazán nyugtathatja meg a kormánypártokat: az állampolgárok 38 százaléka elégedetlen az ország jelenlegi állapotával – derül ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet júliusi adatfelvételéből. A Magyar Nemzet számára készített felmérés szerint kimondottan erős az abszolút elégedetlenek csoportja, 20 százalékot tesz ki, míg a kisebb-nagyobb mértékben elégedett választók aránya együttesen mindössze 28 százalék volt.

Csak a kormánypárti szavazók körében magas az elégedettség (67 százalék), táborukban csupán kilenc százalék az elégedetlen szavazók aránya. Az ellentéteket jelzi, hogy az ellenzéki pártok támogatói közül egynél sem éri el a kisebb mértékben elégedettek aránya a 10 százalékot. A választásokat jelentősen befolyásolni tudó pártpreferenciájukban bizonytalanok mindössze 15 százaléka elégedett, míg 41 százaléka a csoportnak elégedetlen az ország állapotával.

A kormány politikája is látványosan „felharmadolja” a nemzetet: a választók 39 százaléka elégedetlen, 30 százaléka vegyes érzésekkel bír a kormány tevékenységéről. Kiemelendő, hogy a választók negyede „egyáltalán nem elégedett” a kormánnyal, a „nagyon elégedettek” pedig mindössze hét százalékot tesznek ki. A bizonytalanok valamivel több mint fele elégedetlen, míg csak tizedük szerint tevékenykedik jól a kormány.

 

A háztartások megélhetési körülményeiről szóló kérdés tekintetében a választók 41 százaléka érzi úgy, hogy 2014 óta változatlan az anyagi helyzete. A romló körülményekről és a javulásról beszámolók aránya az Iránytű Intézet közvélemény-kutatása alapján közel hasonló méretű tábort alkot: 28 és 31 százalékon mérték őket.

A korábbi adatokhoz képest enyhén optimistábbak a magyar választók – köztük leginkább a kormánypártiak –, de relatív többségben továbbra is a negatív válaszadók vannak. Érdekesség, hogy a megkérdezettek 31 százaléka szerint jó irányba halad Magyarország, ami megegyezik a javuló anyagi helyzetükről beszámolók és a kormánypárttal elégedettek arányával.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Európai Unióban zajló folyamatokat mindössze a megkérdezett választók ötöde tartja pozitívnak, míg a negatív vélemények aránya 40 százalék. A Demokratikus Koalíció szavazóinak kétharmada és a Momentum szavazóinak több mint fele véli úgy, hogy „inkább jó irányba haladnak” a dolgok az EU-ban. A leginkább EU-szkeptikus tábort a kormánypártok és a Jobbik szavazói alkotják, mindkét csoportban csak 15-16 százalék szerint pozitív az EU-ban zajló folyamatok iránya.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.10.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.