Sokakat érdekel az új rendszer

WA

2012. július 2., hétfő 17:10

Napról napra többen tájékozódnak az új egészségügyi ellátási rendet ismertető honlapon – közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn.

A területi ellátási kötelezettségeket ábrázoló tek2012.gyemszi.hu oldalon múlt csütörtökön még 25 567, másnap több mint 82 ezer adatlekérdezést regisztráltak. Szombaton, egy nappal az új rendszer indulása előtt ez a szám 87 648 volt, július elsején pedig, az új egészségügyi ellátási struktúra első napján már több mint 171 ezer adatlekérdezés történt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) honlapján – ismertette az adatokat az államtitkárság.

Kiemelték: az egészségügyben zajlik a fekvőbeteg-ellátórendszer újraszervezése. A területi ellátási kötelezettséget érintő változásokról az elmúlt hetekben, hónapokban az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága és a GYEMSZI folyamatosan tájékoztatta a háziorvosokat és a szolgáltatókat. Az orvosok és az intézmények több csatornán keresztül kaptak és folyamatosan megerősített telefonos szolgálatban kapnak tájékoztatást a rendszer gördülékeny átállása érdekében.

Az államtitkárság ismét leszögezte: „ellátó intézmény sehol sem szűnik meg, és a sürgősségi betegek ellátása továbbra is minden intézményben megtörténik”.

Új rendszer

A magyar egészségügyben vasárnap életbe lépett az új ellátási rend. Ebben – az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi közlése szerint – oly módon határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy az országban ne legyen lefedetlen térség. A betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe irányítják őket.

Szócska Miklós pénteken közölte, a július elsejével induló új egészségügyi rendszer bevezetése nem okoz átmeneti ellátási zavarokat. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke korábban arról beszélt, a július elsejével induló, új egészségügyi struktúrában a csaknem 44 400 jelenlegi aktív ágynak mintegy öt százaléka, 2150 ágy szűnik meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan marad.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.