„Sokan aggódtak azon is, hogy mi jöhet Kádár után”

MN

2018. február 14., szerda 14:13, frissítve: szerda 18:59

Vissza kell állítani a jogállamot, és véget kell vetni a lopás rendszerének, mert az nem fér bele a jobboldali értékrendbe – hangoztatta Bod Péter Ákos Hódmezővásárhelyen. A volt MNB-elnök, akit 2006-ban még Orbán Viktor javasolt miniszterelnöknek, ezért elengedhetetlennek tartja azt is, hogy Magyarország csatlakozzon az európai uniós ügyészséghez. A jobboldali közgazdászt Márki-Zay Péter független polgármesterjelölt látta vendégül a hódmezővásárhelyi Németh László Könyvtárban. Erről videójában számolt be saját közösségi oldalán is. 

A fórum témája a jobboldali konzervatív értékrend hiánya volt az Orbán-rendszerben. Márki-Zay Péter a beszélgetésen erről – a Hír TV beszámolója szerint – azt mondta, Orbán Viktor valóban megteremtette a nemzeti egységet, de magával szemben. „Mindenkinek, aki nincs megtévesztve, elege van ebből a rendszerből, és vannak olyanok is, akik félnek a káosztól és a migrációtól. Csakhogy nem veszik észre, hogy káosz és migráció jön, ha nem állítjuk meg Orbán Viktort” – szögezte le. A független jelölt a beszélgetésen azzal is biztatott: összefogással megszüntethető a korrupció és megfélemlítés rendszere Hódmezővásárhelyen és Magyarországon.

Orbán Viktor egykori gazdasági főtanácsadója is arra figyelmeztetett, hogy Magyarországot gazdasági és morális értelemben is a lecsúszás veszélyezteti.

A fórumon a vendéglátó – a Hvg.hu beszámolója szerint – Bod Péter Ákost egy négy évvel ezelőtti interjújából vett mondatának megmagyarázására kérte. Ebben napszemüvegben céget kérőkre utalt. Bod Péter Ákos a közelmúltból hozott példával kezdte: a napokban, ismerősi körben egy szállodaipari vállalkozó mesélte megrettenve, hogy bejelentkezett hozzá egy nagyon-nagyon magas beosztású férfi lánya, és ő ettől nagyon ideges lett. „Lehet, hogy nem veszik el a cégét, és felesleges az aggodalom, de milyen az, amikor egy látogatás bejelentésekor ez vetődik fel abban, akihez látogatóba jönnek? Ez nem normális” – vélte Bod Péter Ákos, majd a négy évvel ezelőtti interjúban elhangzottakhoz annyit fűzött hozzá, hogy éppen az interjú előtti héten három érintettől is hallott olyan történetet, hogy megjelentek náluk, hogy adják el a prosperáló cégüket. Amikor nemleges választ adtak, jött a fenyegetés, hogy majd meglátják, hogy mi következik. Aztán jöttek a hatóságok vizsgálódni, a beszállítók visszaléptek, majd a meggyengült céget olcsón megvásárolták.

„Nem egy ilyet hallottam, így feltételezhetően ezek nem elszigetelt esetek voltak, ahogy az egyébként előfordulhat. Kérdezik tőlem, hogy miért nem teszek feljelentést. Ezeket nehéz bizonyítani, hiszen szóbeli üzeneteken alapulnak” – folytatta a közgazdász, megerősítve, milyen fontos, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kivándorlás témáját érintve pedig arról beszélt, a fiatalok kulturális sokként élik meg azt, hogy hiába tanulnak az egyetemeken, akkor, amikor állás után néznek, nem az számít, hogy mit tudnak, hanem azt, hogy honnan jöttek.

„Mit tudsz? – kérdezték az évtizeden át Londonban dolgozó lányomtól, aki döbbenten tapasztalta, amikor hazajött, hogy itt inkább az számít, akár pozitívan, akár negatívan, hogy ki az apja” – mesélte Bod. Ehhez kapcsolódva Márki-Zay Péter a kivándorlást súlyosabb problémának nevezte a migrációnál.

„Nem kell félni a káosztól, majd rendeződik minden” – biztatta a beszámolók szerint a fórumra érkezetteket Bod Péter Ákos,

egy esetleges kormányváltás esetén átmenetileg lesz egy kis zavar, ha lesz ilyen – vélte. „Sokan 27 évvel ezelőtt is azon aggódtak, hogy mi jöhet Kádár után, valahogy mégis lett” – szögezte le.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.

Kuthi Áron

Későn ébredt az összes kisebbségi magyar párt

Öt hét alatt még legalább 300 ezer aláírást kell összegyűjteni az őshonos kisebbségek uniós védelme érdekében. A kudarcot is meg kell tudni magyarázni.