Somogyot választja Balatonvilágos?

Gulyás J. Attila

2012. január 28., szombat 14:40

Eljött az idő a népakarat érvényesítéséhez, dönteniük kell a balatonvilágosiaknak: Veszprém megyében maradnak vagy „átigazolnak” Somogyba.

A Siófokkal csaknem egybeépült, 1200 lelkes község lakói elsősorban azért váltanának megyét, ezzel együtt kistérséget és járást, mert a Veszprém megyei Balatonalmádi, majd a járási központ szerepre kijelölt Balatonfüred nehezen megközelíthető számukra. Almádi lakói évtizedek óta Siófokon intézik a mindennapi ügyeiket, a bevásárlás, az orvosi és a kórházi ellátás, a többcélú kistérségi együttműködés – beleértve az óvoda és iskola közös fenntartását – oda köti őket. Veszprém marasztalná, Somogy fogadná a két megye határán fekvő, balatoni települést.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke a 2007 óta húzódó megyeváltásról a Magyar Nemzetnek a múlt év végén azt mondta: nem változott korábbi álláspontjuk a balatonvilágosiak szándékáról, azt szeretnék, hogy maradjon.

– Tizenkét éve hat Veszprém megyei település került Győr-Moson-Sopronhoz, most Balatonvilágos növelné a veszteséglistát. Fekete Barnabás polgármester évek óta „intenzíven dolgozik az elváláson” – fogalmazott Veszprém megye első embere. Megjegyezzük, rajta kívül Veszprém több prominens személyisége – köztük Rácz Jenő megyei kórházigazgató – is igyekezett jobb belátásra bírni a világosiakat.

Csakhogy azok megyeváltás mellett felsorakoztatott érvei nemigen voltak támadhatók. A magas löszfal aljába települt balatoni községből csak átszállásos autóbuszos utazással lehet eljutni a 25 kilométerre lévő Almádiba, a tó keleti medencéjét megkerülő utazás csaknem egy egész napot igénybe vesz, miközben van olyan világosi utca, amelynek a vége már átnyúlik a település közigazgatási határán túli Siófokra.

A „nyári fővárosként” emlegetett Siófok képviselő-testülete már három éve igent mondott a szomszéd település befogadására, és a Somogy Megye Közgyűlése is egyetértett Balatonvilágos méltányolható érvekkel alátámasztott kérésére. Ugyanakkor Balázs Árpád siófoki polgármester és Gelencsér Attila megyei közgyűlési elnök is arra intett: „ne higgyék, hogy Somogyban a kerítés is kolbászból van”.

Balatonvilágos először 2007-ben kezdeményezte a megyeváltást, ám akkor a helyi képviselő-testület meghátrált, és szembekerült Fekete Barnabással, a Somogyhoz tartozás előnyei mellett időnként harcosan érvelő polgármesterrel. Később a testület túlnyomó hányada belátta: több érv szól a szomszédos Siófokhoz tartozás mellett, mint ellene. Ezek után került sor a vasárnap esedékes helyi népszavazás kiírására.

– Megyeváltó hangulat van a községben, igaz, van egy-két ember, akinek érdeke a zavarkeltés, és nem szeretné, ha érvényes és eredményes lenne a referendum. Döntsön a népakarat – mondta munkatársunknak szombat délelőtt Fekete Barnabás, Balatonvilágos polgármestere.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.