„Sorolja fel az összes szexuális partnerét időrendi sorrendben”

Katona Mariann

Katona Mariann

2017. október 30., hétfő 12:54, frissítve: hétfő 13:03

Nem tudja egyelőre megbecsülni az adatvédelmi hatóság, hogy hány olyan személynek az adatai vannak meg a Szcientológia Egyháznál, akiknek valójában nincs is semmi kapcsolatuk velük. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az igazságügyi bizottság hétfői ülésén beszélt a nemrég lezárult – egyébként még 2016-ban indult – ellenőrzésről.

Az elnök kifejtette, hogy 2200-2300 olyan dosszié van, amelyben „az igazán súlyos visszaélések” találhatók. A magát egyháznak nevező egyesület ugyanis leendő tagjaitól rengeteg adatot kért. „Sorolja fel az összes szexuális partnerét időrendi sorrendben, keresztnévvel, vezetéknévvel, foglalkozással” – ez csak az egyik a kérdések közül. De nyilatkozni kellett a rokonokról, ismerősökről, főként ha azok a kormány hírszerző vagy éppen katonai szervezetében dolgoztak.

Péterfalvi Attila leszögezte, hogy az állam nem szólhat bele a hitbeli vagy lelkiismereti meggyőződések igazságtartalmába, ugyanakkor az egyházak adatkezelése sem jelent kivételt. Egy kérdésre külön kitért arra, hogy a keresztény kultúrkörben a gyónási titok például fülbe súgással történik, ott nincs adatrögzítés.

Ismert, a hatóság összesen 40 millió forintra büntette a szervezetet, amiért súlyosan megsértették az adatkezelés elveit. Emellett rendőrségi nyomozás is zajlik, a Magyar Nemzet információi szerint a kémkedés is felmerült.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.