„Sorolja fel az összes szexuális partnerét időrendi sorrendben”

2017. október 30., hétfő 12:54, frissítve: hétfő 13:03

Nem tudja egyelőre megbecsülni az adatvédelmi hatóság, hogy hány olyan személynek az adatai vannak meg a Szcientológia Egyháznál, akiknek valójában nincs is semmi kapcsolatuk velük. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az igazságügyi bizottság hétfői ülésén beszélt a nemrég lezárult – egyébként még 2016-ban indult – ellenőrzésről.

Az elnök kifejtette, hogy 2200-2300 olyan dosszié van, amelyben „az igazán súlyos visszaélések” találhatók. A magát egyháznak nevező egyesület ugyanis leendő tagjaitól rengeteg adatot kért. „Sorolja fel az összes szexuális partnerét időrendi sorrendben, keresztnévvel, vezetéknévvel, foglalkozással” – ez csak az egyik a kérdések közül. De nyilatkozni kellett a rokonokról, ismerősökről, főként ha azok a kormány hírszerző vagy éppen katonai szervezetében dolgoztak.

Péterfalvi Attila leszögezte, hogy az állam nem szólhat bele a hitbeli vagy lelkiismereti meggyőződések igazságtartalmába, ugyanakkor az egyházak adatkezelése sem jelent kivételt. Egy kérdésre külön kitért arra, hogy a keresztény kultúrkörben a gyónási titok például fülbe súgással történik, ott nincs adatrögzítés.

Ismert, a hatóság összesen 40 millió forintra büntette a szervezetet, amiért súlyosan megsértették az adatkezelés elveit. Emellett rendőrségi nyomozás is zajlik, a Magyar Nemzet információi szerint a kémkedés is felmerült.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.