Sorsok Háza: Lázár kérte az átvilágítást

2015. május 21., csütörtök 05:30

Lázár János utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) tavaly arra, hogy végezzenek tanácsadási tevékenységet a Sorsok Háza ügyében. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ily módon teremthette meg a lehetőségét annak, hogy a hivatalos vizsgálatnál kevésbé direkt módszerrel ellenőrizzék a hétmilliárd forintos állami befektetés lebonyolítását. A tárca felügyelete alatt zajló kiemelt beruházások kifizetések előtti, számlaszintű kontrollját a jövőben ilyen módon végzik majd.

Többletforrásigény felmerülésére hivatkozva rendelt el tavaly szeptemberben tanácsadásnak álcázott Kehi-ellenőrzést Lázár János a Sorsok Háza ügyében – tudta meg lapunk. A Miniszterelnökség sajtóirodája tegnap megerősítette a tanácsadás tényére vonatkozó értesüléseinket. Válaszukban arra hivatkoztak, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter „az igény megalapozottságának megítéléséhez szükségesnek tartotta a beruházással kapcsolatos kormánydöntések eddigi végrehajtásának értékelését”.

Lázár János vélhetően ily módon teremthette meg a lehetőségét annak, hogy a hivatalos vizsgálatnál kevésbé direkt módszerrel ellenőrizzék a hétmilliárd forintos állami beruházás lebonyolítását. A tanácsadás azonban egyelőre nem zárult le; úgy tudjuk, hogy az annak keretében elvégzett ellenőrzés tanulságairól sem született hivatalos eredmény. A közlésből az is kiderült, a miniszter szándéka szerint a jövőben valamennyi, a Miniszterelnökség felügyelete alatt zajló kiemelt beruházás kifizetések előtti, számlaszintű kontrollját a Kehi tanácsadó tevékenység keretében fogja elvégezni.

A napokban számoltunk be egy lapunk birtokába került dokumentum alapján arról, hogy a Kehi tanácsadás keretében végezhetett ellenőrzést a Sorsok Házával összefüggésben. Az idén januárban kelt, 17 oldalas irat ismerteti többek közt, hogy a projekt mellé kirendelt kormánybiztos jelölte ki azokat a cégeket, amelyek pályázhattak a fővállalkozás elvégzésére, a műszaki ellenőrzésre, illetve a koncepció megtervezésére. Továbbá részletezi, miképp zajlottak a meghívásos közbeszerzési pályáztatások. A Javaslatok fejezet alatt a dokumentum több aggasztónak tűnő megállapítást is tartalmaz.

A kormány 2013-ban határozta el, hogy a volt Józsefvárosi pályaudvar területén létrehozza a holokauszt gyermek áldozatainak emlékhelyét. Habár az eredeti elképzelések szerint 2014 áprilisában nyitotta volna meg kapuit az intézmény a nagyközönség előtt, a mai napig nem lehet tudni, ez mikor történhet meg. Az építkezés gyakorlatilag befejeződött, az emlékközpont tartalmi részének kialakítása azonban még zajlik. Lázár János többször is nyomatékosította, hogy csakis konszenzussal lehet a Sorsok Házát megvalósítani. Az ügyben jelentős és egyre élesebb hangvételű üzengetés folyik a miniszter és Schmidt Mária között. A Terror Háza Múzeum főigazgatója azt állítja, konszenzusra törekedett, olyan azonban, hogy valamiben mindenki egyetértsen, nincsen.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.