Stop, oligarcha! törvénnyel támadna az MSZP

MN

2018. január 20., szombat 15:15, frissítve: szombat 17:40

Az MSZP Stop, oligarcha! néven egy olyan törvénycsomagot terjeszt a parlament elé, amely 75 százalékos különadót vetne ki az „elmúlt nyolc év harácsolóira”.

Harangozó Tamás, a szocialisták országgyűlési képviselője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a kormány Stop, Soros! javaslatára utalva úgy fogalmazott, Magyarországra nem egy „távoli, idős bácsi”, hanem „Orbán Viktor oligarchái” jelentenek veszélyt, akik a gyermekektől a tanulás, a betegektől pedig a gyógyulás lehetőségét veszik el, miközben mértéktelenül gazdagodnak az adófizetők meglopásával.

A szocialisták csomagja három törvénymódosításból áll, az első kettő „az elmúlt nyolc év harácsolóinak elszámoltatásáról és az extraprofit visszaszerzéséről szól”, a harmadik pedig garantálja, hogy a jövőben „ne történhessenek ilyen galádságok, bárki kormányozza is az országot” – fejtette ki az MSZP politikusa.

Kiemelte, az osztalék- és a vállalkozásokból kivont jövedelmekre az általános 15 százalék helyett 75 százalékos különadót vetnének ki jelentős összegű közösségi források felhasználása esetén. A változtatás azokra a cégekre vonatkozna, amelyek árbevételük felét 100 millió forint feletti uniós, illetve hazai közpénzből szerzik, és tisztességtelen mértékű haszonra tesznek szert – tette hozzá.

Az MSZP emellett kezdeményezi, hogy a „letelepedésikötvény-üzlet” résztvevői is fizessenek 75 százalékos különadót, mivel „erkölcstelen, a közvagyon helyett a magánvagyont hizlaló” tevékenységet folytattak.

Harangozó Tamás közölte, javaslatot tesznek arra is, hogy a közpénzek tisztességes felhasználása céljából teljes egészében vissza kelljen fizetni azokat a támogatásokat, amelyek esetében a kedvezményezettek megszegték az átláthatósági és összeférhetetlenségi szabályokat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.