Sukoró-ügy: szeptemberben jön a folytatás

BL

2012. augusztus 22., szerda 15:25

A Fővárosi Törvényszék szerdai ítéletében felfüggesztette a magyar állam és sukorói King's City kaszinókomplexum beruházója, a KC Bidding Kft. közötti, kötbér megfizetése miatti pert.

A pert akkor folytatják, ha a kaszinókoncessziós szerződés felmondása jogellenességének megállapítására irányuló perben döntés születik. A magyar állam 2011-ben indított pert a KC Bidding Befektetési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. elsőrendű és Ronald Lauder másodrendű alperesek ellen a koncessziós szerződés felmondásával kapcsolatos meghiúsulási kötbér, valamint a beszámolási kötelezettség elmulasztása miatti kötbér megfizetése érdekében.

A felperes magyar állam jogi képviselői a tárgyalás után az MTI-nek elmondták: több mint 2 milliárd forintot meghaladó kötbérigényről van szó. A jogi képviselők megjegyezték: a kezessel szemben ugyanakkor nem tudják a teljes összeget érvényesíteni, mert Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter csak 936 millió forintig fennálló kezességet fogadott el, holott a szerződés alapján a teljes összegre kellett volna kezességet vállalni.

Személyiségi jogaik miatt aggódnak

A szerdai tárgyalás egyik témája az a másodrendű alperes által a magyar állammal szemben előterjesztett viszontkereset volt, amelyben egy jó hírnév védelmi igényt jelentettek be, valamint annak megállapítását kérték, hogy a kaszinókoncessziós szerződés felmondása jogellenes volt.

A tárgyaláson a másodrendű alperes jogi képviselője hangsúlyozta: nehezményezik és a jó hírnév megsértésének tartják a Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosnak a témában tartott sajtótájékoztatóin elhangzottakat. Hozzátette: arra kérik a bíróságot, tiltsa el a felperest ezen magatartás gyakorlásától és ismerje el a másodrendű alperes személyiségi jogainak megsértését.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az ügyben eljáró bíró a viszontkeresetet arra hivatkozva utasította el, hogy az abban foglaltak nem kellően határozottak, vagyis nem derül ki pontosan, mely tényállításokra hivatkozva kéri az alperes a sérelem megállapítását. A szerdai tárgyaláson döntött a bíróság arról, hogy a koncessziós szerződés felmondásának ügyében hozott jogerős bírósági döntésig felfüggesztik a kötbérről szóló pert.

Szeptemberben lesz tárgyalás

A másik pert a KC Bidding indította a magyar állam ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol annak megállapítását kéri, hogy a kaszinókoncessziós szerződés felmondása jogellenes volt. Erre a perre tekintettel függesztette fel szerdán a kötbér-pert a törvényszék.

A magyar állam jogi képviselői az MTI-nek elmondták: a határidők miatt szeptemberben mindenféleképpen lesz tárgyalás az ügyben, és ebben a perben a magyar állam be fogja nyújtani azt a sukorói telekcsere-ügyben hozott jogerős bírósági ítéletet, amelynek alapján minden további bizonyítás nélkül meg kell hogy állapítsa a bíróság a felmondás jogszerűségét. Hozzáfűzték, hogy ez akár a következő tárgyaláson megtörténhet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.