Súlyos gondok az ellen-Zsolnaynál - Magyar Nemzet

Súlyos gondok az ellen-Zsolnaynál

,

2017. június 22., csütörtök 12:16, frissítve: csütörtök 16:18

Komoly pénzügyi problémákkal küzd a pécsi Ledina Épületkerámia Kft., vagyis az a cég, amit – eredetileg Ledina Kerámia Kft. néven – Pécs önkormányzata alapított azért, hogy a Zsolnay-gyár esetleges felszámolása esetén átvegye a termelést. Bár az eredetileg a pécsi önkormányzat által alapított, száz százalékban pécsi városi kézben lévő társaságnak sikerült 118 dolgozót átcsábítania a Zsolnay Zrt.-től, a gyárat nem sikerült megszerezni. A baranyai megyeszékhely vezetői korábban igyekeztek úgy beállítani a történteket, hogy nem a gyár megszerzésére, hanem annak megmentésére tettek kísérletet. A tavaly kirobbant „kerámiaháborúban” viszont a Zsolnay többségi tulajdonosa, a svájci állampolgárságú Bachar Najari tudott felülkerekedni. A gyár ellen irányuló sikertelen felszámolási kísérletet követően ugyanis azóta is működik a nagy múltú Zsolnay-gyár.

Az ellen-Zsolnayként megalapított – időközben magánkézbe került – Ledina Épületkerámia Kft. sorsa ugyanakkor azért nem elhanyagolható, mert ez a cég, illetve Pécs önkormányzata tett ígéretet arra, hogy az átcsábított munkavállalóknak biztonságot nyújt és kiszámítható fizetést. Páva Zsolt, Pécs polgármestere éppen egy évvel ezelőtt, a pécsi önkormányzat cége által működtetett Pécsma portálnak arról beszélt, hogy a dolgozók számára biztosítják a jogfolytonosságot. Továbbá – ahogy fogalmazott – a „határozott idejű szerződéseket határozatlanra cseréljük a bérek megőrzése mellett”. A polgármester a dolgozókról szólva azt mondta: „a legfontosabb, amit kapnak, az a biztonság. Elhivatott, kitartó emberekről beszélünk, akik nem pusztán egy munkahelynek tekintették a gyárat, de a történelem, a Zsolnay-mítosz részének is érezték magukat. Jellemző, hogy az első kérdéseik között az szerepelt, mikor tudnak ismét Zsolnay-név alatt dolgozni, mikor szerezzük vissza együtt azt, amit elvettek tőlük.”

Visszaszerezni tehát nem sikerült a gyárat, ugyanakkor az időközben nevet váltó cég, a Ledina Épületkerámia Kft. komoly anyagi terhet vett a nyakába az alkalmazottak átvételével. A munkabérekre ráadásul azonnal kölcsönt kellett kérni egy önkormányzati cégtől, mert nem volt miből fizetni. A finanszírozás pedig azóta is akadozik. Erre utal az is, hogy Páva Zsolt polgármester szavai ellenére nem először fordult elő, hogy a Ledina Épületkerámia Kft. dolgozói nem kaptak időben fizetést. Az alkalmazottak közül pedig többeknek még a májusi fizetését sem utalták át. Információink szerint péntekre ígérte meg a pénzt a cég vezetője, Erdei Viktor.

Azonban nem mellékes, hogy az ügyvezető szavahihetősége is erősen megkérdőjelezhető. Idén márciusban derült ki ugyanis, hogy az ellen-Zsolnay céggel szemben végrehajtási eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Erdei Viktor az egyik pécsi portál kérdésére technikai problémával magyarázta az intézkedést. Mint mondta, mindössze egy járulékbefizetés maradt el, amit már rendeztek is az adóhatósággal. Ugyanakkor a NAV honlapján elérhető adatok szerint jelenleg is hatályos a márciusban indított végrehajtási eljárás.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nemrég lapunk arról írt, hogy idén akár megegyezés születhet a Zsolnay-gyár ügyében, ám ez bizonyosan nagypolitikai színtéren dől majd el. A kiegyezéshez pedig Bachar Najarival kell megállapodni, ami vélhetően csak úgy sikerülhet, ha kivásárolják a gyárból a svájci-szír üzletembert. Az egyébként már korábban kiderült, hogy a Zsolnay-gyárra többeknek fáj a foga. A Zsolnay Zrt. körül tavaly feltűnt ugyanis például a Paár Attila által vezetett West Hungária Bau (WHB). Ez a cég korábban Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz is kötődött. A WHB-nak adta el ugyanis a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Zsolnayval szemben fennálló követelést.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.22.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.