Súlyos gondok az ellen-Zsolnaynál

Horváth Csaba László, Babos Attila

2017. június 22., csütörtök 12:16, frissítve: csütörtök 16:18

Komoly pénzügyi problémákkal küzd a pécsi Ledina Épületkerámia Kft., vagyis az a cég, amit – eredetileg Ledina Kerámia Kft. néven – Pécs önkormányzata alapított azért, hogy a Zsolnay-gyár esetleges felszámolása esetén átvegye a termelést. Bár az eredetileg a pécsi önkormányzat által alapított, száz százalékban pécsi városi kézben lévő társaságnak sikerült 118 dolgozót átcsábítania a Zsolnay Zrt.-től, a gyárat nem sikerült megszerezni. A baranyai megyeszékhely vezetői korábban igyekeztek úgy beállítani a történteket, hogy nem a gyár megszerzésére, hanem annak megmentésére tettek kísérletet. A tavaly kirobbant „kerámiaháborúban” viszont a Zsolnay többségi tulajdonosa, a svájci állampolgárságú Bachar Najari tudott felülkerekedni. A gyár ellen irányuló sikertelen felszámolási kísérletet követően ugyanis azóta is működik a nagy múltú Zsolnay-gyár.

Az ellen-Zsolnayként megalapított – időközben magánkézbe került – Ledina Épületkerámia Kft. sorsa ugyanakkor azért nem elhanyagolható, mert ez a cég, illetve Pécs önkormányzata tett ígéretet arra, hogy az átcsábított munkavállalóknak biztonságot nyújt és kiszámítható fizetést. Páva Zsolt, Pécs polgármestere éppen egy évvel ezelőtt, a pécsi önkormányzat cége által működtetett Pécsma portálnak arról beszélt, hogy a dolgozók számára biztosítják a jogfolytonosságot. Továbbá – ahogy fogalmazott – a „határozott idejű szerződéseket határozatlanra cseréljük a bérek megőrzése mellett”. A polgármester a dolgozókról szólva azt mondta: „a legfontosabb, amit kapnak, az a biztonság. Elhivatott, kitartó emberekről beszélünk, akik nem pusztán egy munkahelynek tekintették a gyárat, de a történelem, a Zsolnay-mítosz részének is érezték magukat. Jellemző, hogy az első kérdéseik között az szerepelt, mikor tudnak ismét Zsolnay-név alatt dolgozni, mikor szerezzük vissza együtt azt, amit elvettek tőlük.”

Visszaszerezni tehát nem sikerült a gyárat, ugyanakkor az időközben nevet váltó cég, a Ledina Épületkerámia Kft. komoly anyagi terhet vett a nyakába az alkalmazottak átvételével. A munkabérekre ráadásul azonnal kölcsönt kellett kérni egy önkormányzati cégtől, mert nem volt miből fizetni. A finanszírozás pedig azóta is akadozik. Erre utal az is, hogy Páva Zsolt polgármester szavai ellenére nem először fordult elő, hogy a Ledina Épületkerámia Kft. dolgozói nem kaptak időben fizetést. Az alkalmazottak közül pedig többeknek még a májusi fizetését sem utalták át. Információink szerint péntekre ígérte meg a pénzt a cég vezetője, Erdei Viktor.

Azonban nem mellékes, hogy az ügyvezető szavahihetősége is erősen megkérdőjelezhető. Idén márciusban derült ki ugyanis, hogy az ellen-Zsolnay céggel szemben végrehajtási eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Erdei Viktor az egyik pécsi portál kérdésére technikai problémával magyarázta az intézkedést. Mint mondta, mindössze egy járulékbefizetés maradt el, amit már rendeztek is az adóhatósággal. Ugyanakkor a NAV honlapján elérhető adatok szerint jelenleg is hatályos a márciusban indított végrehajtási eljárás.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nemrég lapunk arról írt, hogy idén akár megegyezés születhet a Zsolnay-gyár ügyében, ám ez bizonyosan nagypolitikai színtéren dől majd el. A kiegyezéshez pedig Bachar Najarival kell megállapodni, ami vélhetően csak úgy sikerülhet, ha kivásárolják a gyárból a svájci-szír üzletembert. Az egyébként már korábban kiderült, hogy a Zsolnay-gyárra többeknek fáj a foga. A Zsolnay Zrt. körül tavaly feltűnt ugyanis például a Paár Attila által vezetett West Hungária Bau (WHB). Ez a cég korábban Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz is kötődött. A WHB-nak adta el ugyanis a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Zsolnayval szemben fennálló követelést.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.22.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.