Súlyos incidens Ferihegyen

2018. március 23., péntek 09:39, frissítve: péntek 16:02

Hazánkban főleg csak filmekből ismert módon, felfújható csúszdákon keresztül kellett kimenteni az utasokat egy hajnalban induló repülőgépről. Az akció során egy ember súlyos fejsérülést szenvedett – értesült lapunk repülőtéri forrásokból.

Információink szerint az egyik utasokkal teli gépet vontatni készültek, ám a vontatást végző gépből származó füst a repülőgép már bekapcsolt hajtóművein keresztül pillanatok alatt az utastérbe jutott, ahol pánik alakult ki (a legtöbb utasszállító repülőgép levegőt nyer a hajtóműből, persze abból a szakaszból, ahol még az üzemanyagot nem fecskendezték be, és ezt a nagy nyomású és meleg levegőt más rendszerekhez, főként a légkondicionálóhoz használja).

Az utasok mentése a hazánkban jobbára csak filmekben látott módon, illetve a felszállás előtti biztonsági bemutatóból ismertetettek szerint kezdődött meg: a vészkijáratokon keresztül, felfújható gumicsúszdákon hagyhatták el a repülőt az utasok. Úgy tudjuk, sajnálatos módon az egyik utas szerencsétlenül járt, és kiesett a csúszdából, őt azonnal kórházba szállították. Információink szerint a sérült egy 39 éves nő, akinek az állapota válságos.

Farkas Attila, a Smartwings járatokat üzemeltető Travel Service vezetője, megkeresésünkre közölte: a probléma abból adódott, hogy a vontató járművet közvetlenül a repülőgép mozgatását megelőzően indították be. Az eszköz motorja hideg volt, ilyenkor pedig - régi, elavult dízelüzemű gépről lévén szó - óriási füst áramlik ki a járműből. Ez a füst került a fedélzetre, aminek hatására pánik tört ki az utasok körében. Azaz nem a repülőgép meghibásodása miatt, hanem ezen körülmény hatására vált szükségessé a gép kiürítése. Mint Farkas Attila fogalmazott, nem vészmentés történt, az utasok élete nem forgott veszélyben. 

Lapunk úgy tudja, a szerencsétlenül járó gép a Smart Wings légitársasághoz tartozik, ám az utasok eredetileg az El Al izraeli légitársaság – pontosabban annak partnere, az Israir – péntek reggeli, Tel-Avivba tartó járatán utaztak volna. Ám a gép meghibásodott, és a Smart Wings adott csererepülőt. A járatot az állami tulajdonban lévő Malév Ground Handling (MGH) szolgálta ki, amely ismert elavult gépparkjáról az évek óta halogatott reorganizáció miatt. Telefonon és szöveges üzenetben is kerestük Herczog Pétert, az MGH vezérigazgatóját, ám eddig nem sikerült elérnünk. Amennyiben a társaság később ad tájékoztatást az ügyben, illetve további információk birtokába jutunk, cikkünket frissítjük.  

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Pontosítás: cikkünk megjelenése után nem sokkal felvette a kapcsolatot az MNO-val az El Al magyarországi ügyvezető igazgatója. Váradi János tájékoztatása szerint az El Alnak semmi köze az incidenshez, a szóban forgó járat az Israir 6H716-osa volt. Közlése szerint azt a Travel Service üzemelteti. (Ugyanúgy, mint a cseregépet adó Smart Wingst). „Az El Al nem érintett, semmilyen köze nincs az eseményhez” – hangsúlyozta levelében Váradi János, aki megjegyezte azt is, hogy az El Al szerződött földi kiszolgálója nem a Malév GH, hanem a Celebi.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.