Súlyos tízezrekbe kerülhet a tanévkezdés

Átalakuló szakképzés, ingyenes tankönyvek az alsósoknak és a rászorulóknak, rövidebb tanórák az első két évfolyamon

2016. augusztus 29., hétfő 10:07, frissítve: hétfő 14:10

Bár sok gyermek ingyen jut a tankönyvekhez, ezen felül is akár több tízezer forintos kiadásokkal kell számolnia a családoknak az iskolakezdés miatt. Hatalmas különbséget találni az árakban: például iskolatáska kapható 5000 forintért, de akár 40 000-ért is. Ugyanez igaz az egyéb taneszközökre is, pár száz forintot, de akár több ezret is költhetünk a papír-írószer boltokban. A tanév változásokat hoz a szakképzésben: mostantól magasabb lesz a szakmai órák száma, a közismereti tárgyaké – köztük a természettudományos tantárgyaké – csökken.

Nem kíméli a családok pénztárcáját a csütörtökön kezdődő 2016–17-es tanév, idén is könnyen több tízezer forintba kerülhet az iskolakezdés. Bár iskolatáskát már ötezer forinttól is lehet kapni, érdemes lehet többet költeni a tartósabb darabokra, 13 000-14 000 forinttól már kaphatók ergonomikus táskák, amelyek a gyermekek gerincét érő terhelés csökkentésére lettek kialakítva. Felső határ ugyanakkor nincs: a legdrágább iskolatáskákért könnyen 35-40 000 forintot is elkérhetnek. A tornazsákok ára is változó, 1000 és 6000 forint között. A tanszerek beszerzésénél különösen érdemes figyelni az apróbbnak tűnő kiadások miatt is. A füzetek darabja 45–300 forint között változik – attól függően, hogy mesefigurásat választanak-e a szülők –, és a színes ceruzák, filctollak, festékek között is van pár száz forintos darab, de akár 3000 forintos is. A taneszközökön kívül a tanév során rendszeres kiadásokkal is kell számolnia a családoknak. Bár az óvodások és általános iskolások többsége ingyen, illetve kedvezményesen étkezhet, azoknak, akiket ez nem érint, az iskolai menzára átlagosan havi 6000–10 000 forintot kell számolni. Az anyagi terheket tovább növelhetik az iskolán kívüli foglalkozások, így a délutáni szakkörök, sport- vagy művészeti tanfolyamok díja, és sok iskolában tanévkezdéskor szedik be az osztálypénzt is. Erről nem árt tudni, hogy bár sok helyen kötelező jelleggel kérik, a jogszabály szerint csak önkéntes alapon szabad osztálypénzt szedni, vagyis a szülő visszautasíthatja, ha úgy érzi, hogy ez már nem fér bele a családi költségvetésbe.

Diplomaszerzés szerdáig
Nagyobb hallgatói csoportnak jár le augusztus 31-én az oklevélszerzési határideje – derült ki az Oktatási Hivatal tájékoztatásából. A határidő nagyságrendileg ezer állami ösztöndíjas hallgatót érint. Mint írták, azoknak a felsőoktatási hallgatóknak, akik 2013 szeptemberében magyar állami ösztöndíjas finanszírozási formában, négy féléves képzésben – mesterképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben – kezdték meg – vagy időközben erre a finanszírozási formára sorolták át őket – és nem szüneteltették tanulmányaikat, az oklevélszerzési határidő augusztus 31-én lejár. Ez a határidő vonatkozhat azokra is, akik 2013 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de korábban passzív félévük volt. (H. M.)

Még 720 iskola várja a kiadványokat

Ami a tankönyvek árát illeti, a diákok 67 százaléka térítésmentesen kapja meg a kiadványokat. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára tegnap arról beszélt: minden alsó tagozatos gyermek és a szociálisan rászoruló felsősök – vagyis összesen 735 ezer tanuló – ingyenesen kapja a tankönyvcsomagot. Akiket ez nem érint, azoknak 12 000 forint, de a gimnáziumokban, kiváltképp a nyelvi tagozatokon 20 000 forint fölé is mehet a végösszeg. Különösen az idegen nyelvi tankönyvek drágák, ezek között van, ami önmagában 2000-3000 forint. A tankönyvszállítás folyamatban van, múlt héten már csaknem 3500 iskolába eljuttatták a kiadványokat, 720 iskola viszont még hátravan. Összesen 12 millió tankönyvet csomagoltak be, ezek mintegy 10 milliárdos értéket képviselnek.

Több mint 70 000 forintba is kerülhet

Változást jelent az is, hogy az 1–2. évfolyamon a tartós tankönyvek a gyerekeknél maradhatnak, továbbá, bár a tanóra 45 perces lesz, de a tananyagot 30 percben sajátíthatják el a kisdiákok.

A családok az iskolával kapcsolatos kiadásait összesítve az állami televízió tavaly arra jutott: legkevesebb 38 000 forintba, de akár 72 000 forintba is kerülhet gyermekenként a tanévkezdés. A terhelések csökkentésére a kormány idén is előre hozottan utalja ki a családi pótlékot, a gyermekgondozási segélyt és a gyermeknevelési támogatást. Ezzel augusztusban kéthavi családtámogatást kapnak meg a családok, ami három gyermek esetén akár 70 000 forintot is jelenthet. Az ősz változásokat hoz a köznevelésben dolgozók számára is, szeptembertől újabb 3,5 százalékkal nő a pedagógusok bére. Béremelésben részesülnek a nevelést, oktatást segítő nem pedagógus végzettségű iskolai dolgozók is, decemberben 35 000 forint béren kívüli juttatást kapnak, majd januártól 10 százalékkal nő a bérük.

Változik a szakképzés rendszere

A kormány – számtalan szakmai és civil szervezet tiltakozása ellenére – szeptembertől jelentős változásokat vezet be a szakképző intézményekben. Az átalakítások szimbolikus része, hogy a szakközépiskolákat szakgimnáziumokká, a szakiskolákat pedig szakközépiskolákká nevezik át. A gyakorlatban a szakgimnáziumi képzés jelentősen átalakul: a szakmai tárgyak óraszáma megnő, míg a közismereti tantárgyaké csökken. Utóbbi kapcsán a természettudományos órák sorsa váltotta ki a legnagyobb felháborodást a szakmában, a gyerekeknek ugyanis ezentúl csak a szakmájukhoz közvetlenül kapcsolódó tárgyat kell tanulniuk. Ez azt jelenti, hogy például egy egészségügyi területen tanuló diáknak csak biológiát kell tanulni kötelezően, fizikát, kémiát és földrajzot nem. Kompenzálásképpen a kormány komplex természettudományos tantárgyat vezetett be, ám ennek kidolgozására mindössze egy hete van a pedagógusoknak, miután a tantárgy követelményeit szabályozó rendelet csak múlt héten csütörtökön jelent meg.

Későn lesz az őszi szünet

A tanév jövőre június 15-én ér véget a diákoknak, ami azt jelenti, hogy 182 tanítási nap lesz.

Az őszi szünet november 2-ától 4-éig tart, de ez a rövidnek tűnő periódus a november 1-jei munkaszüneti nappal és a hétvégével együtt közel egy hetet jelent. Téli szünetre december 22-e és január 2-a között mehetnek a diákok, a tavaszi szünet április 13-ától 18-áig tart.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.08.29.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.