Szabadlábra került Czeglédy Csaba

MN

2018. március 1., csütörtök 17:16, frissítve: csütörtök 19:42

A Csongrád Megyei Főügyészség jogszabályi kötelezettségének eleget téve a mai napon megszüntette a több mint hatmilliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását – közölte az ügyészség.

Mint írják, a főügyészség – miután hivatalosan igazolást nyert, hogy Czeglédy Csabát jogerősen képviselőjelöltként nyilvántartásba vették, a nyomozás felfüggesztése mellett megszüntette a legutóbb 2018. március 15. napjáig meghosszabbított előzetes letartóztatást.

„Az öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsított bűnszervezeti vezetőt – az Országgyűlésről szóló jogszabály rendelkezései szerint – mint képviselőjelöltet a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg” – szögezték le, hozzátéve: a mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben a mentelmi jog fennálltának ideje alatt a büntetőeljárás nem folytatható, vele szemben kényszerintézkedés nem foganatosítható függetlenül attól, hogy vele szemben a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.

Kiemelték, hogy a jogszabályi rendelkezések kötelező erejűek, legyen szó akár a legsúlyosabb, akár a legenyhébb szankcióval fenyegetett bűncselekményről.

„Mindezekre figyelemmel a főügyészség – bár az előzetes letartóztatás törvényi feltételei, így a megalapozott gyanú, az eljárás meghiúsításának veszélye, a szökés veszélye és a bűnismétlés veszélye továbbra is változatlan tartalommal fennállnak – jogszabályi kötelezettségének eleget téve, a nyomozás felfüggesztése mellett, megszüntette Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását” – olvasható a közleményben.

A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Csongrád Megyei Főügyészség Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi joga felfüggesztésének indítványozására tett előterjesztést a Legfőbb Ügyészség felé.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.