Szakellátó központot mutattak be Vámospércsen

KA

2012. július 20., péntek 15:43

A térség polgármestereinek és háziorvosainak bemutatták pénteken a vámospércsi kistérségi járóbeteg-szakellátó központot, amely ősztől fogadja majd a betegeket.

Ménes Andrea (Fidesz), Vámospércs polgármestere elmondta: a szakrendelő felépítése hat település húszezer lakosát érinti, akiknek ősztől nem kell Debrecenbe utazniuk szakorvoshoz. A beruházáshoz több mint 982,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek; a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg – tette hozzá.

Rácz Norbert, a központot működtető kft. vezetőjének tájékoztatása szerint a mintegy 1500 négyzetméter alapterületű, teljesen akadálymentesített létesítmény kivitelezési munkálatai befejeződtek. Az egészségügyi intézetben nyolcágyas nappali kórház, orvosi rendelők, kezelőhelyiségek, tornaterem, gyermekváró, öltözők várják majd a betegeket, az épület használatbavételi engedélyezési eljárása megkezdődött. Elmondta azt is, hogy megérkeztek az intézmény működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges orvostechnikai és számítástechnikai eszközök.

A beruházásnak köszönhetően a betegek számos olyan európai színvonalú szakorvosi ellátást, orvosi vizsgálatot (általános röntgen- és ultrahang-diagnosztika, belgyógyászat, sebészet, szemészet, terhesgondozás, nőgyógyászat, fül-orr-gégészet, traumatológia, ortopédia, kardiológia, neurológia, pszichiátria, bőrgyógyászat, tüdőgyógyászat, urológia, andrológia, csecsemő- és gyerekgyógyászat, általános laborvizsgálat, reumatológia és fizioterápia, általános mozgásterápia, gyógymasszázs, gyógytorna) vehetnek majd igénybe a szakellátó központban, amelyekért eddig Debrecenbe kellett utazni – jegyezte meg a cégvezető.

Az érintett hat Hajdú-Bihar megyei település – Fülöp, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyírmártonfalva, Vámospércs és Újléta – háziorvosaival pénteken megismertették az internetalapú betegirányítási rendszert. Az új intézeti szakellátáshoz ugyanis nem kell majd papíralapú beutaló, a háziorvos mindent számítógépen intézhet, s ott követheti nyomon a beteg útját a szakrendelőkben, és saját számítógépén ellenőrizheti betege laboreredményeit is – sorolta a részleteket Rácz.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.