Szakértők vizsgálódhatnak az arab sakkozó bántalmazásának ügyében

PR

2012. június 6., szerda 12:26

Igazságügyi orvos, illetve műszaki szakértők kirendeléséről döntött a Szegedi Nyomozó Ügyészség az egyesült arab emírségekbeli sakkvezető ügyében folyó eljárásban – közölte Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán.

Az arab férfi azt állítja, szombatra virradóra rendőrök bántalmazták a Tisza-parti városban. Az ügyében bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a Szegedi Nyomozó Ügyészség ismeretlen elkövető ellen. A szóvivő elmondta, az orvosszakértő feladata lesz eldönteni, hogyan keletkezhettek Szaúd Mohamed al-Marzúki sérülései, a műszaki szakértő pedig összeveti majd a sérüléseket és a helyszínen rögzített más nyomokat. A Szegedi Nyomozó Ügyészség folytatja a sértett kedden, a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján elkezdett meghallgatását, illetve elemzi az esetet rögzítő térfigyelő kamerák felvételeit is – tudatta Szanka Ferenc.

Nem haragszik

Az ügyészség ezt követően dönthet arról, hogy a három intézkedő rendőrt tanúként vagy terheltként hallgatják meg az eljárásban – hangsúlyozta a szóvivő. A sakkvezető keddi kihallgatását megelőzően közölte, nem kíván nyilatkozni az őt ért támadásról a magyar sajtónak. Marzúki annyit azonban elmondott, „nem haragszik a magyar népre”.

Az arab ország The National című lapjának keddi beszámolója szerint a férfinak a bántalmazása során öt bordája tört el, a mellkasán és a hátán számos zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt.

Mint arról a Hír Televízió és a Magyar Nemzet is beszámolt, Szaúd Mohamed al-Marzúki a tizennyolc éves Szálim Abdur-Rahmánt kísérte el Szegedre, ahol a fiatalember Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra. A két arab férfi szombatra virradóra egy vacsorát követően sétált vissza szállodájukba, amikor – a cikk szerint – az őket illegális bevándorlóknak vélő idegenrendészek inzultálták. Az érintettek először azt hitték, rablótámadás áldozatai. Az idősebb férfit előbb fellökték az autóval, majd ütötték-rúgták, a fiatal sakkozónak közben sikerült elmenekülnie – áll a The National beszámolójában.

Pártatlan és tisztességes eljárás

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) szóvivője az Abu-Dzabiban szerkesztett lap cikkére reagálva közölte, a hatályos jogszabályok alapján a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban kizárólag az ügyészség adhat tájékoztatást. Szenti Szabolcs úgy fogalmazott, a sajtóban megjelent nyilatkozatokat a CSMRFK ezért akkor sem kommentálhatja, ha egyébként azt szívesen tenné, mivel azok számos állítását cáfolni tudná.

A Szegedi Nyomozó Ügyészség eljárásának befejezéséig a rendőrség még a látszatát is kerülni szeretné annak, hogy az eljárás pártatlan és tisztességes lefolytatását bármilyen formában befolyásolni igyekszik – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: a jelenlegi jogszabályok alapján a főkapitányság ugyanakkor cáfolhatja azt a The National cikkében megjelent állítást, mely szerint „a rendőrség már bocsánatot kért a történtekért, és elismerte, hogy a rendőrök hibáztak”.

Forrás: MTI, MNO, Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.