Szakítottunk az önpusztítással + Videó + Képriport

2012. május 24., csütörtök 11:19, frissítve: csütörtök 17:16

Az egyik legpusztítóbb betegség gyógyítására szakosodott részleget adtak át csütörtökön az Onkológiai Intézetben. A sebészeti tömb avatásán a nemzetgazdasági miniszter és az egészségügyért felelős államtitkár is tiszteletét tette.

Magyarország a gyógyulás útján jár, immár második éve. 2010 után szakítottunk azzal a rossz szokással, hogy tönkretegyük polgárainkat – fogalmazott az Országos Onkológiai Intézet új sebészeti tömbjének megnyitóján Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter kitért rá, Magyarország megtette az első lépéseket a gyógyulás felé, ami sok jelből kiolvasható. „Az ország, a nemzet nevében köszönjük, hogy sikerült felépíteni ezt a tömböt.”

Megoperálták az államháztartást is

A tárcavezető rögzítette: a kormányzás szintjén is megindult a gyógyulás, hiszen „szakítottunk az eladósodás betegségével is, mely egy igazi önpusztító betegség. Szakítottunk a betegeskedő államháztartással is, megoperáltuk, átalakítottuk azt. Megindultunk azon az úton is, hogy munkát, ezzel értelmet adjunk sok ember életének. A munkaközpontú társadalom, az ezen az úton járó ember örömmel élhet, a boldogság pedig minden betegséget meggyógyít” – jelentette ki a miniszter. Matolcsy György világszínvonalúnak nevezte az onkológiai intézetben folyó munkát, és példaként állította mindenki elé. „Arra biztatom magunkat, hogy öles léptekkel induljunk meg a gyógyulás útján” – zárta a tárcavezető.


Szócska Miklós személyes vonatkozással kezdett, hiszen korábban ő rakta le az intézet alapkövét. Miután elődei átlagosan 20 hónapot ültek az ő székében, hálás volt azért, hogy az átadáskor is jelen lehetett. Ezzel kapcsolatban Kásler Miklós megjegyezte, Szócska a tizenötödik államtitkár, akit „szolgál”.

Gyógyítható a betegség

„Fontos megemlékezni a daganatos betegségek népbetegség mivoltáról. Az életmóddal kapcsolatos szokások átalakításával, a prevenció segítségével megállítható, gyógyítható ez a betegség is” – fejtette ki az egészségügyért felelős államtitkár. Kiemelte a népegészségügyi mozgósítás alapköveit, melyek között ott található a nem dohányzók védelmében hozott törvény. Ennek köszönhetően 89 százalékkal csökkent a szállópor-koncentráció. Ugyanilyen a szervezett szűrések ellenőrizhetősége tajkártya alapján, vagy a 300 védőnővel való személyes konzultáció, melyet eredményesnek nevezett az államtitkár.

Azt, hogy az épületet átadták, több dolognak köszönhető, vélte Szócska: a megálmodó mellett a tervezőn és a kivitelezőn túl az egészségügyi szervezetnek is. Elmondta, hónapokon belül a regionális kórházak szervezetfejlesztése is megkezdődhet pályázatok útján. A rendszer komoly adósságának nevezte a a béremelést, de hozzátette, az erről szóló jogszabályelemeket tartalmazó salátatörvényről a jövő héten szavaznak a parlamentben.

– A GDP növekedéséhez is hozzájárul, hogy milyen munka folyik ebben az épületben. Az onkológiai infrastruktúra beszerzése, fenntartása ugyanis más országokban is komoly kihívást jelent. Fontos feladat a célzott finanszírozás, melynek köszönhetően hosszú távú befektetéssé válhat a szervezett onkológiai ellátórendszer – húzta alá az államtitkár.

Szolgáltatás helyett gyógyítás

„Megható érzés átadni ezt az épületet, melynek jogelődje az elmegyógyintézet volt” – tért ki a múltra dr. Kásler Miklós. Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója megjegyezte, betegek tízezreinek félelmeit, reményét lehet érezni, mely ebben az épületben koncentrálódik. – Célunk, hogy az innen kikerülők teljes életet élhessenek. Éppen ezért nem egészségügyi szolgáltatásban gondolkozunk, hanem gyógyítunk – fűzte hozzá.


Kásler szerint a magyar egészségügy mérföldkőhöz érkezett a struktúraváltással. Az átalakítás az onkológiai szektorban is elindult. A kórházi onkológiai ellátás a francia adatok szerint 9 százalékkal javítja a halálos kórban szenvedők túlélési esélyeit. Kifejtette, a magyar onkológiát az elmúlt 75 évben sikerült beemelni az európai élvonalba, ez pedig sok szakember évtizedes munkájának köszönhető. „A megfelelő egészségügyi szolgáltatás végre helyben van.” Az intézet vezetője aláhúzta, hogy az OOI tudományos kapcsolatai három kontinensre terjednek ki. Az onkológiai intézet mintegy másfél millió embert képes ellátni, betegellátási szempontból pedig ez hatalmas teljesítmény.

A hivatalos beszédeket követően dr. Fabinyi Tamás és dr. Szabó István püspökök megáldották az újonnan átadott sebészeti tömböt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.