Szalai: Következmények nélkül rombolhat a TV2 és az RTL Klub

Nem szankcionált az ORTT

MNO

2009. december 17., csütörtök 18:40

Nem büntette semmilyen szankcióval a TV2-t és az RTL Klubot az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) illetékes bizottsága, mivel a tagok nem tudtak egyezségre jutni a kívánatos lépésekről – olvasható Szalai Annamária, az ORTT fideszes tagjának közleményében. A testület döntése Szalai számára elfogadhatatlan, mivel az az üzenete, hogy a műsorszolgáltatók következmények nélkül követhetnek el sorozatosan egyre súlyosabb törvénysértéseket, korlátok nélkül, büntetlenül folytathatják az emberi közösségek rombolását.
Az ORTT 2412–2426/2009. (XII. 9.) számon hozott végzéseiben úgy döntött, hogy megszünteti a közigazgatási eljárást, és nem alkalmaz szankciót az RTL Klub és a TV2 csatornákon 2009. február–május hónapokban sugárzott Mónika-show és Joshi Bharat című műsorszámok 14, illetve 18 vizsgált adásával kapcsolatban – olvasható Szalai Annamária közleményében. A nézőszám hajszolása érdekében és az egymással történő versengésben az RTL Klub és a TV2 műsorkészítői egyre durvább jeleneteket szerkesztettek adásba, amelyek sok esetben már a nézők részéről is visszatetszést keltettek – áll a közleményben. A tömeges bejelentésáradatra az ORTT kénytelen volt reagálni: így egyrészt a panaszok kapcsán vizsgálatot indított, másrészt a Joshi Bharat és a Mónika 10-10 epizódjára kiterjedő célvizsgálatot rendelt el február–március hónapokban. Az így elkészült előterjesztések tárgyalását hónapokig halogatta a testület. A feltárt törvénysértések miatt az ORTT irodája összesen 54 órás műsorfelfüggesztési szankciót javasolt a Mónika-show és összesen 105 millió forint kötbér kiszabását indítványozta a Joshi Bharat vizsgált adásai kapcsán – szerepel Szalai állásfoglalásában.

12 órára elsötétült az RTL Klub

Szalai szerint a nyári ülésezési szünet előtti utolsó hetekben úgy tűnt, az ORTT végre elszánta magát, hogy reagáljon a sorozatos törvénysértésekre. A testület két különösen durva tartalommal bíró (és még a pedofília témáját is felvonultató) epizód kapcsán 1357/2009. (VI. 30.) számú határozatában az RTL Klubot 12 órára függesztette fel a 2009. március 2-án sugárzott Mónika-show miatt, két héttel később pedig a TV2 műsorszolgáltatási jogát is felfüggesztette 12 órára a Joshi Bharat 2009. február 5-i adása miatt (1446/2009. (VII. 15.) számú ORTT-határozat). A két szankció jelzésértékű volt ugyan, de továbbra sem döntött a testület az év eleje óta előtte tornyosuló előterjesztésekben kivizsgált hasonló ügyekről – hangsúlyozza az ORTT fideszes tagja.

Nem változtattak a televíziók

A 2009. június 30-án és július 15-én meghozott határozatok hatására a műsorszolgáltatók szerkesztési gyakorlata érdemben nem változott: bár a TV2 és az RTL képviselői konzultáción egyeztettek a testülettel és közös etikai kódexet is elfogadtak, azonban az azóta sugárzott műsorszámok tartalma továbbra is sok esetben törvénysértő – szerepel Szalai közleményében. A kiskorúakra vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése mellett a műsorszámokban gyakran sérülnek az emberi jogok (és ezzel az Rttv. 3. § (2) bekezdése) is. Nyáron új elemként tűnt fel, hogy – mind a panaszosok, mind a testületi tagok megítélése szerint – egyes adások a romákkal szemben a társadalomban élő negatív sztereotípiákat erősítik meg, ezáltal sértik az Rttv. 3. § (3) bekezdésében foglaltakat – teszi hozzá. A testület megbízást adott a monitoringosztálynak a konzultáció és az etikai kódex bevezetése (azaz 2009. október 1.) utáni változások felmérésére. Az 1207/2009. számú előterjesztésben feldolgozott monitoringvizsgálat alapján mindhárom törvénysértési típus tekintetében elmondható, hogy szeptember és október hónapokban a műsorszámok szerkesztési gyakorlatában jelentős változás nem volt kimutatható – állapítja meg Szalai.

Felmondhatják a TV2 és az RTL Klub szerződését?

Szalai Annamária azt a javaslatot tette, hogy amennyiben a testület többsége nem támogatja az egyes előterjesztésekben vagy a módosító indítványaimban javasolt szankciók kiszabását, az Rttv. 112. § (1) b) pont szerinti írásbeli figyelmeztetésben hívja fel a két műsorszolgáltatót a törvénysértő magatartás megszüntetésére. Ezt a szigorú szankció megállapítását azért indítványozta Szalai, mert amennyiben a műsorszolgáltató még egyszer hasonló súlyú jogsértést követne el, a másodszori 112. § (1) b) pont szerinti szankció kiszabása helyett a testület köteles lenne felmondani a szerződést, így a szerződés felmondásának lehetősége Damoklész kardjaként lebegne a műsorszolgáltató feje fölött. Tirts Tamás 30-30 órás felfüggesztést javasolt mindkét műsorszám kapcsán. Majtényi László – hajdani ORTT-elnök – korábban beadott módosító indítványában csak a kiskorúakat érintő törvénysértések vonatkozásában fogalmazott meg javaslatot: a Joshi Bharat miatt 24 órás, a Mónika miatt 18 órás felfüggesztést javasolt. Tímár János két „joshi bharatos”, illetve egy „mónikás” előterjesztés kapcsán 12-12 órás felfüggesztést javasolt, míg a többi ügyben megszüntette volna az eljárást. Gyuricza Péter először a közigazgatási eljárások megszüntetését indítványozta, majd ezt visszavonta és – arra tekintettel, hogy a törvénysértések óta már hosszú idő telt el – egy egyszerű figyelmeztetés szankció alkalmazására tett javaslatot. Ladvánszky György minden előterjesztés kapcsán az eljárás megszüntetését javasolta a testületnek.

„Korlátok nélkül rombolhatják az emberi közösségeket”

A 2009. december 9-i ülésen végül egyik javaslat sem kapott többséget, ami azzal a következménnyel járt, hogy a már elrendelt közigazgatási eljárások végzéssel megszűnnek – derül ki a közleményből. A testület fenti döntése Szalai számára elfogadhatatlan, mivel az az üzenete, hogy a műsorszolgáltatók következmények nélkül követhetnek el sorozatosan egyre súlyosabb törvénysértéseket. Korlátok nélkül, büntetlenül folytathatják az emberi közösségek rombolását, és a médiahatóság hallgatólagos beleegyezése mellett továbbra is sugározhatnak olyan műsorszámokat, amelyek súlyosan, hátrányosan befolyásolják a kiskorúak fejlődését, rendszeresen sértenek meg emberi és kisebbségi jogokat – véli Szalai. Az az ORTT pedig, amelynek törvényi kötelezettsége lenne, hogy a médiatörvény előírásait betartassa és ezeknek a jelenségeknek gátat szabjon, egy újabb célvizsgálat eredményeire várva már fél éve csak passzívan figyel – zárul a Fidesz ORTT-be delegált tagjának közleménye.

(OS)

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.