Számos hiányosságot tárt fel az ÁSZ két művészeti egyetem utóellenőrzésénél

MTI

2018. február 13., kedd 17:58, frissítve: kedd 18:06

Lezárult a felsőoktatási intézményrendszer utóellenőrzése, miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizsgálatát. E két intézménynél számos hiányosságot tárt fel a szervezet.

Az Állami Számvevőszék szerint a 28 állami felsőoktatási intézmény az intézkedési tervében vállalt feladatainak csaknem 80 százalékát teljesen vagy részben végrehajtotta, kivéve a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet – közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.

Az ÁSZ még 2014–2015-ben ellenőrizte az állami felsőoktatási intézményeket, és 2016 májusában indította azt a kedden lezáruló utóellenőrzés-sorozatot, amelynek számszerű összegzése azt mutatja, hogy az ÁSZ javaslatai jelentős mértékben hasznosultak, és az intézmények többségében javult a gazdálkodás szabályossága.

Az ÁSZ 2015 márciusában hozta nyilvánosságra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2009–2013 közötti gazdálkodása és működése szabályszerűségének ellenőrzéséről készült jelentését. Az utóellenőrzés célja ezzel összhangban annak értékelése volt, hogy a számvevőszéki jelentés alapján készített intézkedési tervekben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezetek végrehajtották-e.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az ellenőrzés megállapította, hogy az egyetem kancellárja az intézkedési tervben vállalt tizenhat feladatból ötöt határidőben, kettőt határidőn túl, négyet részben, ötöt pedig nem hajtott végre. Az egyetem irányítási rendszere továbbra sem támogatja a közpénzek szabályszerű és ellenőrizhető felhasználását.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem utóellenőrzése során megállapították, hogy az egyetem kancellárja az intézkedési tervben meghatározott harmincnyolc feladatból négy feladatot határidőben, kilencet határidőn túl, kilencet részben hajtott végre. A kancellár tizennégy feladat végrehajtásáról nem gondoskodott. További két feladat végrehajtása pedig nem volt időszerű. A kancellár által kialakított irányítási rendszer továbbra sem támogatta a szabályos, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Az Állami Számvevőszék figyelemfelhívó levéllel fordul az egyetemek kancellárjaihoz, hogy intézkedjenek a szabályszerű feladatellátásért a feltárt hiányosságok megszüntetéséről.

Az ÁSZ-jelentés részletei a http://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/befejezodott-ket-muveszeti-egyetem-ellenorzese oldalon érhetők el.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.