Szaúdi rendőröket nézhettek migránsnak Cegléden

2018. január 12., péntek 17:45, frissítve: péntek 20:31

„Migránsveszély” miatt bolydult föl január elején Cegléd: a Fidesz-propagandától rémült helyiek a rendőrséghez fordultak, amikor egy külföldiekből álló csoport tűnt fel a városban.

Akkor úgy látszott, egy csapat turista okozott ekkora riadalmat, de a Budapest Beacon információi szerint ennél abszurdabb dolog történt: valójában szaúdi rendőrökből álló, 12 fős csapat érkezett szakmai továbbképzésre Ceglédre, hogy megismerjék a német juhászkutyák kiképzési módszereit – miattuk hívtak rendőrt aztán a rémült ceglédiek.

A Budapest Beacon szerint hétfőn Török Csaba alezredes, ceglédi rendőrkapitány is fogadta szaúdi kollégáit. A lap elérte a kapitányt, aki „sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta” értesüléseiket. Értékelhetetlen választ kaptak a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától is: „Tájékoztatom, hogy a megkeresésében leírtakkal összefüggésben rendőri intézkedés nem történt, rendőrség hatáskörébe tartozó eljárás nincs folyamatban, így ebben a tárgykörben tájékoztatás sem adható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság részéről. Fentieken túl tájékoztatjuk, hogy az Ön által feltett kérdések megválaszolása nem a rendőrség hatáskörébe tartozik.”

A lap egy, a rendőrség ügyeire rálátó forrástól megtudta, valóban szaúdi rendőrökről van szó, de az informátor tagadta, hogy szakmai továbbképzésen vennének részt. 

A Budapest Beacon úgy tudja, hogy a most Cegléden lévő arab rendőrök csak az első turnust jelentik. Ha ők hazautaznak, még két csapat követi őket, ugyancsak 12-12 fővel, és ugyancsak három-három hétig maradnak a városban;

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

a városlakóknak így ideig-óráig el kell viselniük őket, persze lehet, hogy később is riasztják majd a járőröket az idegenek miatt.

A cikk megjelenése után cáfolatot jelentetett meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság: szerintük „szimplán hazugság", hogy a Török Csaba alezredes, ceglédi rendőrkapitány is fogadta a szaúdi kollégákat - ugyanis Török sem az állított napon, sem máskor nem fogadott szaúd-arábiai rendőröket.

Kérdés, hogy ezt a kapitány miért nem közölte egyértelműen a Budapest Beacon kérdésére; ráadásul a rendőrségi válasz alapján az sem kizárt, hogy a kapitányságon más személyek fogadhatták a külföldi kollégákat.  

A főkapitányság azt is cáfolja, hogy a rendőri intézkedés történt volna a ceglédi esetben; ez igaz is lehet,  ha a kiérkező járőrök nem kezdeményeztek eljárást a szaúdi csapattal kapcsolatban - de ettől még a rémült ceglédiek értesíthették az idegenekről a rendőrséget. 

A ceglédi nem az egyetlen eset, a milliárdokat felemésztő migránsellenes propaganda országszerte megtette hatását: novemberben arról érkeztek a hírek, hogy Kömlőn migránsnak nézték a mindenszentek alkalmából a faluba látogatókat, akik között voltak helyiek is.

Majd Perbálon is megjelent a migránshisztéria: Srí Lanka-i egyetemistákról gondolták azt, hogy illegális bevándorlók, ezért rájuk hívták a rendőrséget. Pár héttel később pedig a pécsi vízilabdázókról hitte azt egy ügybuzgó pécsi, hogy migránsok, és szintén telefonált a rendőrségre.

Ám a legdurvább esetnek idáig az őcsényi tömeghisztéria bizonyult – nemcsak a lakosok félelme és agressziója miatt, de azért is, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök reagált a történtekre. A Tolna megyei településen egy helyi panziótulajdonos üdültetett volna néhány törvényesen Magyarországon tartózkodó, kisgyerekes menekült családot – a hírre azonban lincshangulat alakult a falugyűlésen, a panziós autójának kerekeit kiszúrták, őt magát halálosan megfenyegették.

Mindezt Orbán Viktor úgy kommentálta, nagyon helyes, hogy a helyiek határozottan és érthetően fejezték ki véleményüket a migrációval kapcsolatban.

A történtek hatására Fülöp János polgármester lemondott posztjáról – később azonban újra indult a polgármesteri helyért, a hisztériát megbánó helyiek pedig nagy többséggel újraválasztották.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.