Százezrek a pesti utcákon: „Nem leszünk gyarmat”

2012. március 18., vasárnap 06:00, frissítve: hétfő 09:20

A nemzeti ünnep és az uniós pénzügyminiszterek döntése határozta meg a héten a hazai belpolitikai témákat. Várhatóan módosítják a bíróságokról szóló törvényt, valamint úgy tűnik, egyre inkább közeledik a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal.

Kedden az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy ha Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar nemzeti érdekek és az európai uniós értékek szempontjából egyaránt ésszerű megoldás született, és a döntéssel megszűnt az országgal szembeni kettős mérce. „Első ízben tapasztaltam miniszterként, hogy az EU-tagállamok legalább kétharmada kiállt Magyarország nemzeti érdekei mellett” – fogalmazott Matolcsy. Mint mondta, ez „megható volt és biztató”.

Még köztársasági elnököt is választottak

Mozgalmasan telt március 15-e, a Békemenet lengyelekkel vonult a Kossuth térre, ahol meghallgatták Orbán Viktor ünnepi beszédét. Közben az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport rendezvényén alternatív köztársasági elnököt avattak, díjakat osztottak, és szóba került a Klubrádió is. Gyurcsány Ferenc a belvárosban, Mesterházy Attila Esztergomban adott hangot elégedetlenségének, a Jobbik pedig a Deák téren ostorozta a kormányt és az Európai Uniót. A március 15-ei rendezvények több százezer embert mozgattak meg a fővárosban. Némely rendezvényre százezrek, míg másokra százak, ezrek voltak kíváncsiak.

Orbán Viktor szerint a magyarok programja és kívánsága 2012-ben ugyanúgy szól, mint 1848-ban: „nem leszünk gyarmat”. A kormányfő beszédében a Kossuth téren úgy fogalmazott: a „nagy március” óta sosem voltunk még ilyen közel a szabadsághoz, mert még sohasem voltunk olyan egységesek, mint ma. A kormányfő egyúttal egyenlőséget követelt a magyaroknak, hogy ugyanazt a mércét alkalmazzák velünk, mint más országokkal szemben.

„Valamit félreértett”

Az Európai Bizottság pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján az egyik újságíró azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki ünnepi beszédében a Szovjetunióhoz és a Habsburgokhoz „tűnt hasonlítani” az EU-t. José Manuel Durão Barroso szóvivője válaszul csupán a bizottság elnökének személyes véleményét idézte, amely szerint „akik az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlítják, azt mutatják, hogy egyáltalán nem értik, mi a demokrácia. Nem értik mindazoknak a fontos hozzájárulását sem, akik a szabadságot és a demokráciát védték, azokért harcoltak.” Szijjártó Péter pénteken azt közölte, hogy a kérdező újságíró félreértett valamit, hiszen az általa hivatkozott kijelentés nem hangzott el csütörtökön a Kossuth téren.

Átláthatóbb lehet az igazságszolgáltatás

Március 26-án folytatódnak a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetések a választási eljárásról szóló törvényről, a pártok működésére vonatkozó törvény megalkotásáról és a kampányfinanszírozásról – mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hétfőn a Parlamentben tartott megbeszélés után, amelyen az MSZP és az LMP nem képviseltette magát. Lázár János szólt arról is, hogy májusban az érintett városi fenntartású kórházak is átkerülnek állami tulajdonba.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörébe helyezné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke igazgatási feladatainak egy részét Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítására tett javaslatában. Álláspontja szerint mindezzel hatékonyabb és átláthatóbb lenne az igazságszolgáltatás működése.

„Abszolút bízom a megoldásban. A magyar kormány elkötelezett, ezt világossá tettük az elmúlt időszakban, Magyarország nem húzza az időt, nem játszik »török kártyát«, ahogy itt, Washingtonban fogalmaznak, hanem teljesen egyértelműen arra törekszik, hogy a tárgyalások minél hamarabb elkezdődjenek és sikeresen végződjenek. Ez a piac érdeke, ez az ország érdeke, ez a lakosság, ez a magyar emberek érdeke” – hangsúlyozta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter washingtoni tárgyalásai kapcsán.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.