Százhúszmilliót költ brit katonaruhára és műfüves pályákra a honvédség

K. T.

2017. augusztus 7., hétfő 17:00, frissítve: hétfő 17:13

Milliárdos nagyságrendű beszerzéseket intézett április és június között a Honvédelmi Minisztérium, a megrendelt szolgáltatások és áruk között pedig egészen meglepők is szerepelnek.

A kormány honlapján közzétett szerződések nem tartalmaznak darabszámot, így nehéz következtetni az egyes tételek árára – ám az mindenképp meglepő, hogy a tárca 54,7 millió forint értékben rendelt brit katonai gyakorlóruhákat egy kormányközi megállapodás keretében.

A beszerzés azért is furcsa, mert már tavaly megkezdődött az új típusú honvédségi egyenruhák hazai gyártása, a haderőt rendszeresen kiszolgáló HM EI Zrt. pedig több mint 700 millió forint értékben készítette el az egységes és korszerű, NATO-kompatibilis szerelést. Ráadásul a mostani negyedéves listán is szerepelnek hazai egyenruha-tervek – a Vitéz II. és Vitéz III. fantázianevű uniformisok megtervezésére például 15-15 millió forintot költ a tárca.

A dokumentumból emellett az is  kiderül, hogy 68,7 millió forintért műfüvesítik a Petőfi laktanya két gyakorlópályáját is.

A beszerzésekkel kapcsolatban érdeklődtünk a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályánál. Szerettük volna megtudni, hogy miért is volt szükség a brit gyakorlófelszerelésre, hány darabot rendeltek belőle, és összesen hány négyzetméterre került műfű a Petőfi laktanyában. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

A negyedéves beszerzési hullám egyik nagy nyertese egyébként a Magyar Telekom: egy 2020-ig érvényes megbízás keretében 250 millió forintért biztosítanak mobiltávközlési szolgáltatást a magyar haderőnek.

Hasonló nagyságrendű tétel lesz a honvédség által használt mikrohullámú hálózat fejlesztése is, a 15 gigahertzes sávot közel 251 millió forintért „rendezi át” a szerencsés kivitelező, vagyis a Totaltel Távközléstechnika Kft.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.