Százhúszmilliót költ brit katonaruhára és műfüves pályákra a honvédség

2017. augusztus 7., hétfő 17:00, frissítve: hétfő 17:13

Milliárdos nagyságrendű beszerzéseket intézett április és június között a Honvédelmi Minisztérium, a megrendelt szolgáltatások és áruk között pedig egészen meglepők is szerepelnek.

A kormány honlapján közzétett szerződések nem tartalmaznak darabszámot, így nehéz következtetni az egyes tételek árára – ám az mindenképp meglepő, hogy a tárca 54,7 millió forint értékben rendelt brit katonai gyakorlóruhákat egy kormányközi megállapodás keretében.

A beszerzés azért is furcsa, mert már tavaly megkezdődött az új típusú honvédségi egyenruhák hazai gyártása, a haderőt rendszeresen kiszolgáló HM EI Zrt. pedig több mint 700 millió forint értékben készítette el az egységes és korszerű, NATO-kompatibilis szerelést. Ráadásul a mostani negyedéves listán is szerepelnek hazai egyenruha-tervek – a Vitéz II. és Vitéz III. fantázianevű uniformisok megtervezésére például 15-15 millió forintot költ a tárca.

A dokumentumból emellett az is  kiderül, hogy 68,7 millió forintért műfüvesítik a Petőfi laktanya két gyakorlópályáját is.

A beszerzésekkel kapcsolatban érdeklődtünk a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályánál. Szerettük volna megtudni, hogy miért is volt szükség a brit gyakorlófelszerelésre, hány darabot rendeltek belőle, és összesen hány négyzetméterre került műfű a Petőfi laktanyában. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

A negyedéves beszerzési hullám egyik nagy nyertese egyébként a Magyar Telekom: egy 2020-ig érvényes megbízás keretében 250 millió forintért biztosítanak mobiltávközlési szolgáltatást a magyar haderőnek.

Hasonló nagyságrendű tétel lesz a honvédség által használt mikrohullámú hálózat fejlesztése is, a 15 gigahertzes sávot közel 251 millió forintért „rendezi át” a szerencsés kivitelező, vagyis a Totaltel Távközléstechnika Kft.

A szerkesztő ajánlja

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.