Százhúszmilliót költ brit katonaruhára és műfüves pályákra a honvédség

2017. augusztus 7., hétfő 17:00, frissítve: hétfő 17:13

Milliárdos nagyságrendű beszerzéseket intézett április és június között a Honvédelmi Minisztérium, a megrendelt szolgáltatások és áruk között pedig egészen meglepők is szerepelnek.

A kormány honlapján közzétett szerződések nem tartalmaznak darabszámot, így nehéz következtetni az egyes tételek árára – ám az mindenképp meglepő, hogy a tárca 54,7 millió forint értékben rendelt brit katonai gyakorlóruhákat egy kormányközi megállapodás keretében.

A beszerzés azért is furcsa, mert már tavaly megkezdődött az új típusú honvédségi egyenruhák hazai gyártása, a haderőt rendszeresen kiszolgáló HM EI Zrt. pedig több mint 700 millió forint értékben készítette el az egységes és korszerű, NATO-kompatibilis szerelést. Ráadásul a mostani negyedéves listán is szerepelnek hazai egyenruha-tervek – a Vitéz II. és Vitéz III. fantázianevű uniformisok megtervezésére például 15-15 millió forintot költ a tárca.

A dokumentumból emellett az is  kiderül, hogy 68,7 millió forintért műfüvesítik a Petőfi laktanya két gyakorlópályáját is.

A beszerzésekkel kapcsolatban érdeklődtünk a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályánál. Szerettük volna megtudni, hogy miért is volt szükség a brit gyakorlófelszerelésre, hány darabot rendeltek belőle, és összesen hány négyzetméterre került műfű a Petőfi laktanyában. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

A negyedéves beszerzési hullám egyik nagy nyertese egyébként a Magyar Telekom: egy 2020-ig érvényes megbízás keretében 250 millió forintért biztosítanak mobiltávközlési szolgáltatást a magyar haderőnek.

Hasonló nagyságrendű tétel lesz a honvédség által használt mikrohullámú hálózat fejlesztése is, a 15 gigahertzes sávot közel 251 millió forintért „rendezi át” a szerencsés kivitelező, vagyis a Totaltel Távközléstechnika Kft.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.