Százmilliárdos rendőrségi megbízás: taroltak Tiborcz partnerei is

2018. március 7., szerda 17:08, frissítve: csütörtök 07:24

Különösebb visszhang nélkül tette ki Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a honlapjára januárban azt az összesítést, amely a rendőrség 2017-ben kötött, 5 millió forint feletti szerződéseit taglalja.

A lista megtévesztő szerénységgel bújt meg a Police.hu beszerzési aloldalán – pedig tétje hatalmas: kiderül belőle, hogy

az ORFK tavaly csaknem 102 milliárd forintos nettó értékben, 203 tételben kötött szerződéseket, autók, helikopterek, szoftverek beszerzésére, illetve határrendészeti objektumok felépítésére.

A szerződések közül néhány csupán a 2017-es évre vonatkozott, azonban több közülük 2022-ig érvényben marad.

Az is egyértelműen látszik, hogy taroltak a kormányközeli beszállítók és vállalatok – főként az ingatlanberuházás területén. A lista alapján az ORFK „toborzás” címszó alatt országszerte tíz vidéki helyszínen építtet fel új bázisokat – vélhetően határvadász századok számára –, és milliárdokat fordít a Készenléti Rendőrség, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda épületeinek átalakítására is.

Tiborcz partnerei jól szerepeltek

Az ingatlanmegbízások oroszlánrészét a Tiborcz István holdudvarához tartozó győri üzletember, Paár Attila cégei vitték el. A West Hungária Bau Zrt. összesen 16,82 milliárd forintért építheti a rendőrség új ingatlanjait – köztük a győri és „szegedi objektumokat” –, valamint ők teljesítik a Nemzeti Nyomozó Iroda fővárosi, Labanc utcai épületére, továbbá a Készenléti Rendőrség szintén fővárosi, Kerepes úti épületére kiírt szerződéseket is –utóbbit például 7,8 milliárd forintért vállalták.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Paár Attila szintén jól járhatott a rendőrség nyírbátori ingatlanberuházásával: a 2,7 milliárdos projektet a Magyar Építő Zrt. kapta meg – a szálak azonban összefutnak, hiszen a Magyar Építő részben a WHB, részben pedig az Épkar Zrt. tulajdona; az Épkart pedig az ifjabb Szeivolt István vezeti, aki sajtóértesülések szerint részt vett Orbán Ráhel és Tiborcz esküvőjén.

Mint korábban a 444.hu megírta, a WBH Zrt. vásárolta meg Tiborczéktól a közvilágítási tendereket korábban begyűjtő Eliost, majd az egyik leánycégben, a WHB Ingatlan Kft.-ben rövid időre tulajdonosként is megjelent Tiborcz, mielőtt eladta volna részesedését egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégnek.

A West Bau jelenleg is „ipari mennyiségben” nyeri el az állami közbeszerzéseket: konzorciumban újították fel például a máris málladozó Várkert bazárt.

A Garancsi család sem panaszkodhatott az ORFK-s megbízásokra, bár ezúttal közvetlenül nem Orbán Viktor kötélbarátja keresett milliárdokat. A rendőrség nagykanizsai objektumát ugyanis a nővére, Garancsi Mária érdekeltségébe tartozó Veszprémber Zrt. kapta meg potom 2,74 milliárd forintért.

Ahol felveszik a telefont

A korábban az Épkar Zrt. tulajdonában álló Zeron Befektető Zrt. szintén nagyot szakított a rendőrségi megbízásokon: ők építhetik a debreceni és miskolci rendőrségi ingatlanokat, összesen 5,45 milliárd forintért.

Az Épkart a már említett ifjabb Szeivolt István, Orbán vejének a barátja vezeti. A Heti Válasz cikke szerint a Zeron máig nem került ki a Szeivolt család ellenőrzése alól: a cég többségi üzletrésze egy olyan reklámgrafikusé, Szegő Mikósé lett, aki szakmányban dolgozik a Szeivolt családnak – a Zeron központi telefonja pedig máig Szeivoltéknál csörög.

 
Határvadászok a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti központjában 2016. november 4-én
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

A fenti listában nem szerepel, de a Zeron tavaly novemberben elnyert egy 298 milliós rendőrségi közbeszerzést is – méghozzá a West Hungária Bauhoz hasonlóan szintén a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti épületének bővítésére, illetve bontására.

Jutott kampányra is

Nem csak téglából épül a rendszer: a hatóság jelentős összegeket fordított médiakampányokra is, amiből szintén nem maradhattak ki a Fidesz-közeli vállalkozások. A New Land Media 40 millióért vállalta el az Országos Baleset-megelőzési Bizottság őszi-téli kampányát – a céget Balásy Gyula vezeti, aki tavaly kormány kedvenc kommunikátorává lépett elő, cégei több tízmilliárdért szőnyegbombázták sorosozós, migránsozós kampányokkal az országot.

 

A szintén kormánykedvenc Csetényi Csaba cége, a Network 360 Kft. pedig lehajolt csekély 22 milliós rendőrségi reklámkampányért is.

Ha összesítjük a listában felsorolt tételeket, kiderül, hogy a bemutatott, Fidesz-közeliként ismert cégek csaknem 27,8 milliárd értékben kaptak megbízásokat a rendőrségtől – vagyis a tavalyi szerződéses összeg több mint negyede náluk landolt. A tényleges arány lehet ennél magasabb is, a 203 tétel között szerepelhetnek még olyan baráti vállalkozások, amelyek kevésbé ismertek.

Az építőipari megbízások mellett a rendőrség jármű-beszerzései is hatalmas tételeket jelentenek a listán: az ORFK 5,32 milliárdért hat helikoptert szerzett be az International Defense & Aerospace Group nevű cégtől a beszállító pedig külön szerződésekben vállalta a helikopterek alkatrészbeszerzéseit, karbantartását is – a projekt összértéke így eléri a 9,25 milliárdot.

 

Bár a szerződés erre nem tér ki, valószínűsíthető, hogy nem új mentőhelikopterekről lehet szó, hanem arról a 6 használt MD–902-es brit rendőrségi jármű átvételéről, amelyekről korábban az Aeromagazin is írt.

A szakmai lap arról számolt be, hogy a megvett gépek egyike sem fiatalabb 10 évesnél, és van köztük olyan, amelyik már 20 ezer órát repült.

A torta hátramaradó, de szintén hatalmas szeleteit az autóbeszerzések jelentik, ahol két – az állami tendereken hagyományosan jól futó – autókereskedő tarolt: a Pappas Autó Magyarország Kft. 11,45 milliárd forintért szállíthat be a rendőrségnek több száz Mercedes mikrobuszt.

Évfordulós Rogán-lagzi Eppeléknél

A Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. pedig 12,85 milliárdért szállít terepjárókat, csúcskategóriás „bevetési” járműveket, és több mint 600 Skoda Octavia Combit.

A Porsche ügyvezető igazgatója Eppel János, akinek uniós támogatással épített balatonfüredi luxusszállója a 444.hu szerint arról is nevezetes, hogy tavaly itt ünnepelte tizedik házassági évfordulóját a Rogán házaspár.

A két nagy autóbeszállító mögött jócskán lemaradva néhány milli milliárdos megbízásával kullog a Magyar Suzuki Zrt. A rendőrségi beszerzések jó része egyébként kormányhatározat alapján történt, és van olyan járműcsomag, amelyet csak 2022-ig szállítanak majd az ORFK-nak.

A szűkszavúan, sokszor csak címszavakkal ellátott ORFK-lista azonban több kérdést is felvet: nem egyértelmű, hogy a „migráció” kulcsszó pontosan mit is jelent, és miért kell erre hivatkozva több száz buszt venni – ahogy a „toborzás” szóból sem derül ki, hogy adott helyszínen toborzóirodát vagy laktanyát nyitnának.

Az sem tisztázott, hogy a helikopterbeszerzés során a rendőrségnek vagy az Országos Mentőszolgálatnak vettek-e új járműveket. Kérdéseinket elküldtük az Országos-Rendőr-főkapitányságnak, ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket. 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.