Százmilliókat költ libanoni templomok felújítására a kormány

MN

2017. július 19., szerda 23:11, frissítve: csütörtök 11:29

Nagy templomfelújítási programot indít el a kormány Libanonban: a szerda délután megjelent Magyar Közlönyből derül ki, hogy idén 463 millió forintot szánnak összesen 31, középkori vagy éppen modern helyi templom renoválására.

A munka előkészítésével és ütemezésével a Pázmány egyetemet és annak libanoni partnerét, az Université Saint-Esprit de Kaslikot bízták meg. A közel-keleti beruházást a kormány a helyi keresztény közösség támogatásával indokolja, és azzal, hogy így segíthetik helyben maradásukat, identitásuk megőrzését.

Zöld út a Moszkvai Patriarchátusnak

Nem ez az egyetlen, templomfelújításról szóló bejegyzés a friss közlönyben: arról is rendelet született, hogy nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak számít a fővárosi, Petőfi téri Nagyboldogasszony ortodox székesegyház renoválása – vagyis a projekthez nem kell majd építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt kérni, és nem lényegesek a településkép-védelem szempontjai sem.

A kormány előkelő helyen kezeli az orosz ortodox templom és általában a helyi orosz egyházmegye ügyét: az Emmi tavaly ősszel százmillió forintot adott a Petőfi téri újjáépítésre, idén márciusban pedig további 2,4 milliárdnyi, vissza nem térítendő támogatást ajánlottak fel a Moszkvai Patriarchátus hazai ingatlanberuházási terveire.

A megkülönböztető figyelem talán betudható annak is, hogy Vlagyimir Putyin nyomon követi az orosz ortodox közösség helyzetét, 2006-ban pedig személyesen látogatott el a Petőfi téri székesegyházba.

Az összképen azonban kissé ront, hogy egy magyar cég nemrég fizetési meghagyást nyújtott be a Moszkvai Patriarchátusnak, és akár a pereskedésig is elmehet: a Borsodi Általános Gépgyár (Bsgép) nettó 360 millió forintot követel az egyháztól, amellyel a miskolci és a tokaji templom felújításának kivitelezési munkái kapcsán kötött szerződést, de az elvégzett előkészítő munkák ellenértékét nem kapta meg.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.