Százmilliókat költ libanoni templomok felújítására a kormány

MN

2017. július 19., szerda 23:11, frissítve: csütörtök 11:29

Nagy templomfelújítási programot indít el a kormány Libanonban: a szerda délután megjelent Magyar Közlönyből derül ki, hogy idén 463 millió forintot szánnak összesen 31, középkori vagy éppen modern helyi templom renoválására.

A munka előkészítésével és ütemezésével a Pázmány egyetemet és annak libanoni partnerét, az Université Saint-Esprit de Kaslikot bízták meg. A közel-keleti beruházást a kormány a helyi keresztény közösség támogatásával indokolja, és azzal, hogy így segíthetik helyben maradásukat, identitásuk megőrzését.

Zöld út a Moszkvai Patriarchátusnak

Nem ez az egyetlen, templomfelújításról szóló bejegyzés a friss közlönyben: arról is rendelet született, hogy nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak számít a fővárosi, Petőfi téri Nagyboldogasszony ortodox székesegyház renoválása – vagyis a projekthez nem kell majd építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt kérni, és nem lényegesek a településkép-védelem szempontjai sem.

A kormány előkelő helyen kezeli az orosz ortodox templom és általában a helyi orosz egyházmegye ügyét: az Emmi tavaly ősszel százmillió forintot adott a Petőfi téri újjáépítésre, idén márciusban pedig további 2,4 milliárdnyi, vissza nem térítendő támogatást ajánlottak fel a Moszkvai Patriarchátus hazai ingatlanberuházási terveire.

A megkülönböztető figyelem talán betudható annak is, hogy Vlagyimir Putyin nyomon követi az orosz ortodox közösség helyzetét, 2006-ban pedig személyesen látogatott el a Petőfi téri székesegyházba.

Az összképen azonban kissé ront, hogy egy magyar cég nemrég fizetési meghagyást nyújtott be a Moszkvai Patriarchátusnak, és akár a pereskedésig is elmehet: a Borsodi Általános Gépgyár (Bsgép) nettó 360 millió forintot követel az egyháztól, amellyel a miskolci és a tokaji templom felújításának kivitelezési munkái kapcsán kötött szerződést, de az elvégzett előkészítő munkák ellenértékét nem kapta meg.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.