Szegedi Csanád nagyon gyanakszik

2012. július 25., szerda 16:40, frissítve: szerda 20:06

Szegedi Csanád a Facebookon reagált arra, hogy gyurcsányi idézettel szólította fel lemondásra őt Novák Előd, a Jobbik alelnöke. A radikálisok EP-képviselője azt írja, a közelmúltban nyilvánosságra hozott, őt zsidó származásával szembesítő hangfelvételt megvágták, és hogy az uniós pénzek lebegtetésével csak azt akarta tesztelni, hogy a büntetett előéletű Ambrus Zoltán beszervezett titkosszolgálati ügynök-e.

Jövő hétfőn dől el, hogy a zsidó származás eltitkolása megpecsételi-e Szegedi Csanád karrierjét a Jobbikban. A nemzeti radikális ellenzéki párt alelnöke megszabadulna az európai parlamenti képviselőtől, akit néhány hete még barátjának nevezett. Kedden viszont már Novák Előd egyenlőségjelet tett Szegedi Csanád és Gyurcsány Ferenc közé, amikor azt írta róla az egyik közösségi portálon, hogy végighazudta az elmúlt másfél-két évet.

Novák Előd a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy a Jobbik belső etikai ügyének tekinti azt a 2010-es hangfelvételt, amelyen állítólag Szegedi Csanád uniós pénzt ígért az őt zsidóságával szembesítő Ambrus Zoltánnak cserébe, ha a Jobbikhoz egyébként közelálló, bűnözői múlttal rendelkező Ambrus nem hozza nyilvánosságra, hogy Szegedi anyai nagyanyja auschwitzi túlélő, nagyapja pedig munkaszolgálatos volt. Novák azt is elmondta a Hír TV-nek, hogy a hétfői országos elnökségi ülésen Szegedi Csanád jelenlétében fognak foglalkozni ezzel az üggyel, amely után vélhetően maga Vona Gábor fogja közölni az országos elnökség döntését. Arra a kérdésre, hogy ezek után minden jobbikosnak be kell-e számolni a családfájáról, Novák azt felelte: nem kíván ebbe az ügybe ennél bővebben most belemenni.

Titkosszolgálati ügynök?

Novák Facebook-bejegyzésére Szegedi szerdán reagált a közösségi oldalon. Ebben mérhetetlen elkeseredésének ad hangot, hogy ezt nyilvánosan kell megtennie, hozzátéve, szívesebben megbeszélte volna az ügyet egykori alelnöktársával négyszemközt, akire nem haragszik. A szóban forgó hangfelvétel kapcsán megjegyzi: Ambrus Zoltán „többszörösen vádalkugyanúsan szabadult és ebből kifolyólag joggal feltételezhető módon beszervezett titkosszolgálati ügynök”, aki a borsodi Jobbik szétverése érdekében aktivizálta magát.

A felvételről azt mondta, hogy azt félrevezetően vágták meg: „felcserélhették a hanganyag megvágásánál a sorrendet, és két szorosan össze nem tartozó témát kötöttek össze”. Szegedi állítása szerint az uniós pénzek lebegtetésével ő azt próbálta feltérképezni, hogy milyen anyagi háttér áll a rendelkezésükre a szervezkedéshez. Az EP-képviselő ugyanis azt feltételezte, hogy ha nem harap rá egy ilyen támogatási lehetőségre valaki, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megye kellős közepén egy lerobbant tanyán él, akkor azt „valahonnan fizetik, hogy bomlasszák a Jobbikot, vagy nem teheti meg, hogy ne fogadjon el semmilyen felajánlást”. Szegedi leírása szerint nem emlékszik tisztán a beszélgetés minden részletére, de nem tartja kizártnak, hogy hamarabb tesztelte Ambrus anyagi hátterének a természetét, mint hogy ő felhozta volna a politikus zsidó felmenőit. Szegedi arról is beszámol bejegyzésében, hogy az Ambrussal folytatott beszélgetéséről Nováknak tudnia kell, hiszen erről két nappal később személyesen tájékoztatta. Az EP-képviselő azzal zárja sorait, hogy meggyőződése szerint az elnökségi ülésen bölcs döntés fog születni, valamint készen áll arra is, hogy visszalépjen a céltábla szerepbe.

Szegedi Csanád szerint egykori párttársa, Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő is szerepet játszott az ellene indult lejárató kampányban. A jobbikos európai parlamenti képviselő exkluzív interjút adott a Hír Televíziónak. A Hír Televízió Célpont című műsorának elismerte, hogy levéltárakban kutatott Szegedi családfája után, és azt mondta: nemcsak az EP-képviselő, hanem a párt vezetése is közel másfél éve tud Szegedi zsidó felmenőiről. Szegedi Csanád ellenben azt állította, csak a botrány kirobbanása után szerzett tudomást származásáról.

Forrás: Hír TV, MNO

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.