Szegedi Csanád lemond minden jobbikos tisztségéről

2012. július 27., péntek 17:07, frissítve: péntek 19:38

Pénteki hatállyal lemond minden, a Jobbikban betöltött funkciójáról Szegedi Csanád, és a jövőben kizárólag európai parlamenti képviselőként folytatja a munkáját. Az ellenzéki politikus erről közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Szegedi Csanád így lemond a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről, és „mindennemű belpolitikai tevékenységtől visszavonul”. A Facebookon az EP-képviselő azt írja: a „megannyi, személyem és rajtam keresztül a Jobbik ellen elkövetett rágalomhadjárat” arra készteti, hogy meghozza élete „talán legnehezebb döntését”. Közleményét azzal zárja, hogy habár e döntés miatt „mérhetetlen keserűség” van benne, a Jobbikra mindig szeretettel fog tekinteni, egy olyan pártra, melyet kiváló hazafiak alkotnak.

Ismert: radikális párt EP-képviselője korábban azt állította, hogy csak néhány héttel ezelőtt tudta meg, hogy zsidó származású, ám később előkerült egy hangfelvétel, amelyről kiderül: ezzel már két évvel ezelőtt szembesítették Szegedit. A borsodi jobbikos a felvételt manipuláltnak, készítőjét pedig titkosszolgálati ügynöknek nevezte. A Hír TV birtokába került eredeti hangfelvételből azonban kiderül, hogy nem másították meg tartalmát. A felvételen hallható az is, hogy Szegedi Csanád uniós pénzt ígért az őt zsidóságával szembesítő Ambrus Zoltánnak cserébe, ha a Jobbikhoz egyébként közelálló, bűnözői múlttal rendelkező Ambrus nem hozza nyilvánosságra, hogy Szegedi anyai nagyanyja auschwitzi túlélő, nagyapja pedig munkaszolgálatos volt.

Származásának eltitkolása miatt a Jobbik egyik alelnöke, Novák Előd szerdán Gyurcsány Ferenchez hasonlította egykori alelnöktársát, és a lemondását követelte. Az ügy egyik kirobbantója a Jobbikból májusban kizárt Endrésik Zsolt volt. „Elégtétellel töltene el, ha Szegedi Csanádot is felszólítanák arra, hogy adja vissza a mandátumát, és kizárnák a pártból” – nyilatkozta Endrésik, aki korábban azt is elmondta, nemcsak Szegedi Csanádról, hanem a pártvezetés több tagjáról is gyűjtöttek terhelő információkat.

Az ellenzéki politikus az MTI-nek telefonon úgy nyilatkozott: lemondását követően már nem vesz részt a Jobbik országos elnökségének hétfői ülésén, amelyre az elmúlt napok fejleményei miatt beidézték. Szegedi Csanád arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a döntés meghozatala előtt egyeztetett-e Vona Gábor pártelnökkel vagy az elnökség más tagjaival.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.