Szegény Balogék a hátrányos helyzetű gyerekek tanodáival sem bírnak

MNO

2016. szeptember 12., hétfő 12:23, frissítve: hétfő 12:53

Késnek a kifizetések, akadozik a munka, aminek a kicsik isszák meg a levét.

Nem éppen hízelgő bizonyítványt állít ki a Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériumának munkájáról a tanodák helyzete. A tanodák támogatására kiírt Emberierőforrás-fejlesztési operatív program (EFOP) pályázat eredményeit áprilisban kellett volna kihirdetnie a tárcának, azonban a tanodákat összefogó ernyőszervezet, a Tanodaplatform szerint ez még mindig nem történt meg – írja az Abcug.hu.

A gyermekek szájától veszik el az ételt

A költségvetési mértékkel nevetséges ötmilliárd forint – az egyik Matolcsy-alapítvány éppen 17 milliárddal játszik az ingatlanpiacon – ki nem fizetése hatalmas károkat okozhat. A szó szoros értelmében a gyermekek szájától veszik el az ételt, a cikk a Pátka bárányai tanodának példáját hozza, ahol a korábbi 30-40 gyerek helyett csak 15 hátrányos helyzetű kicsivel tudnak foglalkozni.

„Forráshiány miatt a közös étkezések is elmaradnak, pedig azok nemcsak szociális szolgáltatásként, hanem közösségépítő szerepük miatt is fontosak voltak a tanoda életében” – mondta Baráth Szabolcs, a pátkai tanoda egyik projektfelelőse.

Az, hogy fejlesztésekre, az intézmények albérletére, kirándulásokra és hasonló úri huncutságokra nincsen pénz, gyakorlatilag másodlagosnak tetszik, a legnagyobb probléma a cikkben megszólalók szerint, hogy szaktanárokra nincsen forrás.

Rendszerszintű probléma

Még ha nem lenne a féléves csúszás, akkor is baj lenne: „Az Emmi ugyanis rendre a kétéves projektfutamidő lejárta után írja csak ki az újabb pályázatot, ami miatt a támogatott projektek lejárta után újabb támogatást csak egy tanév kihagyással kaphatnak a tanodák” – írják.

„A gyerekek mentorálása bizalmi dolog, nem teheted meg, hogy két év után azt mondod a srácoknak, hogy ennyi volt” – mondta Szűcs Norbert, a magyarországi tanodákat képviselő ernyőszervezet, a Tanodaplatform egyik vezetője.

A szakember ezenfelül kifejtette, hogy jelenleg úgy fest: nem lesznek a finanszírozással kapcsolatos rendszerszintű változások sem. „Ez csak azért szomorú, mert közben minisztériumi tisztviselők a nyilvánosság előtt minden lehetséges alkalommal hangsúlyozzák, mennyire fontos nekik a tanodák működésének biztosítása” – tette hozzá.

Ez van: sok a pályázó, sok a munka

A portál megkérdezte a tárcát, hogy miért nem sikerült még elvégeznie a munkáját és eredményt hirdetnie. Az Emmi sajtóosztálya szerint a sok pályázó miatt húzódott el a kiértékelés, de mint írta, „az idei évben kiírt, 5,3 milliárd forintos kerettel meghirdetett pályázatok döntési listája hamarosan elérhetővé válik”.

A fenti pénzből 200 intézménynek kéne működnie, amelyek zöme hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozik.

Beköltözik az óvodába a gyermekvédelem

Szociális munkások kerülhetnek hamarosan az óvodákba és az iskolákba, hogy kiszűrjék a veszélyeztetett gyermekeket, fejlesszék a súlyos szociális és kulturális hátrányokkal küzdőket, és megpróbáljanak kapcsolatot kialakítani az érintettek családjával – tudta meg a Magyar Nemzet. A szakemberek szerint ez mérföldkő lehet a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítésében, szerintük azonban hosszú távon nem pályázati úton kellene finanszírozni a szolgáltatást, hanem kötelező feladattá kell tenni a szociális segítők alkalmazását.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.