Székely Fesztivál: az örökös mást mond

MN

2017. április 19., szerda 19:48, frissítve: csütörtök 07:32

Kedden megírtuk, hogy kormányzati hátszéllel miként vette át egy volt III. kerületi fideszes képviselő és üzletember az elmúlt két évben sikeresen megrendezett Székely Fesztivál szervezőjétől az eseményhez kapcsolódó jogokat, illetve a rendezés megszervezését. Egy új alapítványt hoztak létre, amely a rendezvény logóját, óriásplakátját és egyéb grafikai elemeit – az ötletgazda Székely Szeretetszolgálat elnöke szerint – jogosulatlanul felhasználva hirdeti az eseményt. 

A Székely Fesztivál az idén is a Millenárison lesz, ám az állami tulajdonban lévő intézmény egyszerűen törölte a szeretetszolgálat helyfoglalását, átadva azt a Székely Összefogás Alapítványnak, amely a volt óbudai képviselő Debreczeny István vezetésével működik. Mindez a Nemzetgazdasági Minisztérium segítségével történhetett, amelynek vezetője Varga Mihály miniszter, a III. kerület országgyűlési képviselője.

Cikkünk állításaira reagált a Székely Összefogás Alapítvány, ám érveik – legalábbis Lukács Csaba, a Székely Szeretetszolgálat elnöke szerint – nem helytállók. Azt írták ugyanis, hogy „a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 2016. május 17-én kelt védjegyokirata szerint a Székely Fesztivál kifejezés és logó védjegyjogosultja szervezetünk alapítója, a tavaly decemberben elhunyt Bajcsi István. A fesztivál védjegyjoga jelenleg az ő örököséé, ő pedig engedélyt adott azok használatára”.

Lukács Csaba – aki egyébként lapunk munkatársa – azonban állítja: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyilvános adatbázisából kiderül, hogy az egyébként ellopott színes ábrát és a Székely Fesztivál szókapcsolatot csak az idén februárban, Bajcsi István novemberi halála után több mint két hónappal lajstromozták. Hozzátette: a parajdi férfinak egyetlen és kizárólagos örököse van, a Székelyföldön élő testvére, aki közhiteles okiratban nyilatkozott arról, hogy a védjegyet végérvényesen átruházza (tulajdonképpen visszaadja) a Székely Szeretetszolgálat Alapítványnak.

A Székely Összefogás Alapítvány kifogásolta cikkünk azon állítását is, hogy a Székely Fesztivál arculati elemeit „ellopták” volna, hiszen – szerintük – azok „a Székely Fesztivál és nem a Székely Szeretetszolgálat részére készültek”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Lukács Csaba viszont közölte, az, hogy a grafika és az arculati elemek egy jogi tartalommal nem rendelkező fogalom számára készültek volna, egyszerűen értelmezhetetlen. Michelangelo sem a kereszténység vagy a katolicizmus számára festette a Sixtus-kápolna világhírű mennyezetfreskóját, hanem a feladatra a Vatikánnal kötött szerződést 1508. május 10-én – fejtette ki. A Székely Fesztivál arculati elemeit készítő grafikus saját munkája felhasználási jogait a szerződésben kizárólag a Székely Szeretetszolgálatnak engedte át.

A kormányzati hátszéllel létrejött új alapítvány közleményének személyeskedő befejezésére válaszul Lukács Csaba közölte: hogy a gyanúja se merülhessen fel annak, nem egy közösség, hanem a saját egyéni érdekei vezérlik, és emiatt lép fel a lopás ellen, a tegnapi napon lemondott az alapítvány kuratóriumi elnökségéről.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.20.

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Döntenek ma a lúgos perben: összeszedtük a vád és a védelem főbb állításait

A negyedik – és minden valószínűség szerint nem az utolsó – bírói tanács dönt a bűncselekmény ügyében.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.