Székely János püspök befogadná az Őcsényből elhajtott menekülteket

MN

2017. október 2., hétfő 11:53, frissítve: hétfő 14:34

Székely János szerint fontos a keresztény értékeken nyugvó kultúra védelme, ám épp így fontos a rászoruló, a családja biztonságát és túlélését mentő ember segítése.

„Én szívesen vendégül látom néhány napra a gyerekcsapatot, akár itt a püspökségen” – mondta a Hvg.hu-nak a szombathelyi megyéspüspök, reagálva arra, hogy Őcsény falugyűlésén úgy döntöttek: nem járulnak hozzá, hogy oltalom alatt álló gyermekek pihenhessenek a település egyik magánpanziójában.

A püspök hozzátette: az is fontos, hogy a menekültek számára ne vesszen kárba az az idő, amit a hazájuktól távol töltenek, s a helyzet jobbra fordultával képesek legyenek visszatérni. 

Az Őcsényen történtek ügyében Beer Miklós váci püspök is megszólalt, azt mondta „ez egy szonda a mai magyar társadalmunk állapotáról, a közhangulatról. Nagyon szomorú vagyok.” Mint fogalmazott, szégyelli, hogy az egyházközségek sem segítenek a menekülteken.

Beer Miklóssal ellentétben Erdő Péter esztergom–budapesti érsek nem volt bőbeszédű, amikor az őcsényi esetről kérdezték. Az érsek ugyanis faképnél hagyta a Hír TV-t, amikor arról faggatta, nem tartja-e szükségesnek az egyházi figyelemfelhívást a menekültek ügyében is. Az egyházi vezető nem válaszolt, csak annyit mondott: „Ezt nem tudom.”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.