Székelyföld újabb kincse mutatkozik be Budapesten

2014. március 21., péntek 10:33, frissítve: péntek 12:43

Székelyföld az a vidék, amely számomra mindig tartogat magában valami különlegeset. Ezt a világot megismerhetjük – legendáikon túl – magukban a székely emberekben, vagy éppen az őket körülvevő természeti kincsekben is. Az V. Székely Napok ezt a miliőt hozta el ismét Magyarország szívébe. Kint jártunk a vásáron, amely nem hazudtolta meg eddigi székelyföldi tapasztalataimat, most éppen egy „Csodakertet” fedeztünk fel.

Tömött sorok fogadják az érdeklődőt a Vámház körúti Vásárcsarnokban, ahol idén ötödik alkalommal nyílt meg a Székely Napok vásár. A szombatig tartó rendezvényen igazi különlegességekkel „csábítják” az érdeklődőket a székelyföldi kisvállalkozók, s települések.

A turizmusra is jó hatással lehet a vásár

Karda Róbert, Csíkszentdomokos alpolgármestere nagy lehetőségnek tartja, hogy falujuk meghívott vendégként részt vehet a Székely Napokon, hiszen itt ország-világ előtt bemutatkozhatnak. Kiemelte, vidékük gasztronómiáját is népszerűsíteni kívánják, ahogy a helyi kézművesek remekeit. Úgy véli, egy ilyen rendezvény nagyban fellendítheti a résztvevő települések turizmusát. A csíkszentdomokosiak saját portékáik mellett szórólapokkal és programajánlókkal is készültek. Az alpolgármester hozzátette, egy ilyen rendezvényen fontos szót ejteni egyik legnagyobb szellemi örökségükről, a „nagy püspökről” is.

– Reméljük, hogy az emberek felkapják a fejüket, hogy hol is van az a Csíkszentdomokos. Akiről még feltétlenül beszélnünk kell, az nem más, mint Márton Áron. Bízunk benne, hogy az embereket érdekli, hogy hol is született ő, hol van a Márton Áron Múzeum, egyáltalán hol van az ő faluja, ahol gyermekkorában élt – magyarázza Karda Róbert.

Sólyom Tibor, a hagyományos erdélyi ízvilágon alapuló Benedek nevű cég területi képviselője szerint a turizmust is elősegítheti a rendezvény, hiszen az itt kiállító vállalkozások és családok termékei hírét vihetik Székelyföldnek is, de azt is megismerhetik, hogy a székelyek miképpen viszonyulnak az anyaországiakhoz. S hogy melyik portékájuk után érdeklődnek leginkább a vásáron? Ezzel kapcsolatban Sólyom kiemelte, a sajtokhoz hasonlóan a tartósítószer-mentes termékeik a legnépszerűbbek.

A székely szalonnát viszik, mint a cukrot
A székely szalonnát viszik, mint a cukrot
Fotó: Bárány Krisztián

 

Románokkal vették fel a versenyt

Az erdélyi kisvállalkozások sikerének egyik jó példája a torockószentgyörgyi Torockói Sajtok. A tejüzem tulajdonosa, a székely származású Lukács Márta elmondta, a román cégek erdélyi terjeszkedése ellenére döntöttek úgy a 90-es évek közepén, hogy kis tőkével megalapítják saját cégüket. Azóta már közel ötven munkatárs dolgozik a torockószentgyörgyi üzemnek. Hangsúlyozta, jó látni itt, a Székely Napokon is, hogy egyre nagyobb az igény a természetes alapanyagokból készülő ételekre. Fontos, hogy tudjuk azt, mit is eszünk – tette hozzá.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Tehéntejből készített natúr és fűszeres sajtok, fetasajt, juhtúró és házitejföl a terítéken. A vásárlók körében a lilahagymás és a fokhagymás sajt mellett a juhtúró viszi a prímet.
Tehéntejből készített natúr és fűszeres sajtok, fetasajt, juhtúró és házi tejföl a terítéken. A vásárlók körében a lila hagymás és a fokhagymás sajt mellett a juhtúró viszi a prímet.
Fotó: Bárány Krisztián


– Úgy látom, hogy az emberek egyre inkább kezdenek visszatérni az igazi tejből készült termékekhez. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk már eddig is. Az imént egy idős úr nagy mosollyal mondta, hogy visszahoztuk gyerekkorának ízeit – mondja Lukács Márta.

A székelyek „csodakertje”

A hosszú soron tovább lépve igazi teamező illata vesz körbe minket. Csíki Emese őstermelő vidáman meséli a standja előtt sorakozóknak, mi is valójában az ő „csodakertjük”. A több száz esztendős családi kúria területén ugyanis a Csíki család nem mást termeszt, mint gyógy- és fűszernövényeket. Emese szerint fontos, hogy a magyarok a Kárpát-medence gyógynövényeit fogyasszák a keleti aromák helyett. A gyógyító hatás mellett felhívta a figyelmet a termékeik ízvilágára is.

Az egyik legnépszerűbb székelyföldi termék lehet idén a stresszoldó citromfű, a gyulladásgátló zsálya, vagy a gyomorsav csökkentésére alkalmas akácvirág.
Az egyik legnépszerűbb szentábrahámi termék lehet idén a stresszoldó citromfű, a gyulladásgátló zsálya, vagy a gyomorsav csökkentésére alkalmas akácvirág
Fotó: Bárány Krisztián


A csoda Emese szerint nem csak a termékeik minőségében rejlik, hiszen a vállalkozásuk helyben tartotta gyermekeit is, munkájuk kenyeret ad az egész famíliának, ráadásul még másokon is tudnak segíteni. Mint fogalmaz, „ebben a kertben olyannyira burjánzik az élet”, hogy a szentábrahámi magvakból adományra is futotta, így már Böjte Csaba erdélyi gyerekotthonai is létesíthetnek hasonló gyógynövényes kerteket.

– Számomra ez egy csoda, hiszen alig két esztendeje vágtunk neki a vállalkozásnak, és már eljutottunk oda, hogy kisebb kertek nőnek ki belőle. Az, hogy itt lehetünk, számunkra rendkívül fontos, hiszen sokan hírét veszik a küldetésünknek. Úgy gondolom, hogy elhoztunk Budapestre egy olyan terméket, ami egészséges. Tudják a vevőink, hogy egy egyszerű székely családot segítenek, valójában a mi otthonmaradásunkat, megmaradásunkat támogatják – véli a szentábrahámi őstermelő.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.