Szekszárdi kórház: lerakták az új blokk alapkövét

WL

2012. június 28., csütörtök 19:35

Új szárny épül, egyet pedig bővítenek a szekszárdi Balassa János Kórház területén, és egymilliárd forintnyi értékben fejlesztik a műszerparkot; a 3,6 milliárdos beruházás keretében megvalósuló új blokk alapkövét csütörtökön rakták le.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az MTI-nek a helyszínen elmondta: több tucat kórház épül-szépül, ebben a hétéves uniós tervezési időszakban, 2013 végéig 400 milliárd forintnál többet fordítanak az egészségügy fejlesztésére.

Muth Lajos főigazgató az ünnepélyes alapkőletétel előtti sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházának struktúraváltáshoz kapcsolódó fejlesztése, amelyhez a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében nyertek el támogatást, tulajdonképpen tömbösítést jelent; koncentrálják a különböző ellátásokat.

Július elsején, az egészségügyi dolgozók hivatalos ünnepén több változás lép életbe az egészségügyben: elindul az új ellátási rend, az országos várólistákat a betegek az interneten is követhetik. Bővebben>>>

Németh Csaba orvos-igazgató elmondta: a több mint 3,6 milliárd forintos beruházás alapvető célja, hogy a kor színvonalán, az egészségügyi ellátásban elvárható szakmai színvonalon, költségtakarékosan, fenntartható módon garantálják a térség lakosságának egészségmegőrzését, betegellátását. A gazdaságtalanul működtethető, pavilonos szerkezetű, a modern orvosdiagnosztikát befogadni képtelen épületegyüttes helyett korszerű, továbbfejleszthető betegellátó centrumot hoznak létre, ahol közel kerülnek egymáshoz az aktív betegellátó osztályok, rövidülnek a betegutak, javulnak az orvosi munka feltételei.

A beruházás első lépéseként lebontották a nővérszállót, helyére egy háromszintes hotelszárny épül, a másik pályázati támogatásból épülő sürgősségi osztály fölé pedig emeleteket építenek. Mindezt összekötik a meglévő műtőblokkal.

A központi épületegyüttesbe kerülhet a kardiológia és az ideggyógyászati osztály, a vesebetegekkel foglalkozó nephrológia, és 12 ággyal bővülhet a központi intenzív osztály. Mint azt Németh Csaba kiemelte, további lépésekre lesz szükség, hiszen például az általános belgyógyászat, a tüdőosztály és az onkológia elhelyezését is szeretnék ugyanilyen módon megoldani. A műtő- és diagnosztikai blokk 93 betegággyal bővül a fejlesztés eredményeként. A projekt része egy jelentős, megközelítőleg egymilliárd forint értékű orvostechnológiai és informatikai fejlesztés is. Ennek keretében több mint százféle orvosi műszert és berendezést szereznek be, köztük röntgen- és ultrahangkészülékeket és MRI-berendezést – utóbbiból eddig egy sem volt a megyében.

Muth Lajos beszámolt róla, hogy a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A beruházás önrésze 364 millió forint, az uniós támogatás 3,3 milliárd. A munka befejezése 2013 nyarára várható.

A Balassa János Kórház központi, szekszárdi telephelyén tucatnyi különálló épületben folyik a munka, a betegágyak száma néhánnyal meghaladja az ezret.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.