Szél Bernadett a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt?

2018. január 31., szerda 16:01, frissítve: szerda 16:13

Az MSZP, az LMP, illetve a DK fog bejutni április 8-án a parlamentbe a többség szerint a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok közül – ez derül ki a Závecz Research legfrissebb, az LMP megrendelésére készült kutatásából.

A Magyar Nemzet birtokába került eredmények alapján a legtöbben a szocialista párt esetében valószínűsítik, hogy a következő Országgyűlésben is ott ülnek majd képviselőik: 74 százalék tartja valószínűnek és csak 18 valószínűtlennek ezt a lehetőséget. Hasonlóan nagy arányban bíznak az emberek az LMP sikerében: a zöldpártról az emberek több mint kétharmada, 68 százaléka véli azt, hogy folytathatja a parlamenti politizálást, és 22 százalék mondja azt, hogy erre inkább nincs esély. Az 5 százalékos parlamenti küszöböt még a Gyurcsány Ferenc vezette DK ugorhatja meg a többség szerint: 57 százalék azt tartja valószínűnek, hogy bent lesznek az Országgyűlésben, 32 százalék ezt valószínűtlennek véli.

Három másik ellenzéki pártról a többség úgy gondolja, hogy nem fogja elérni önállóan az 5 százalékot, vagyis nem lesz bent a következő években a parlamentben. Ilyen az Együtt, amely esetében 58 százalék ezt a forgatókönyvet valószínűsíti, 28 százalékkal szemben. A Párbeszédről még többen, 64 százaléknyian gondolják, hogy parlamenten kívül marad, bár ismert, hogy ők szövetséget kötöttek az MSZP-vel, és jelenleg úgy tűnik, hogy közös listán vágnak neki a választásnak. A legtöbben a Nolimpia kampánnyal berobbant, azóta viszont jelentős sikert elérni képtelen Momentum sikeres választási eredményében kételkednek: 71 százalék azt valószínűsíti, hogy nem jutnak be a parlamentbe, és csak 12 százalék véli ennek ellenkezőjét.

A Magyar Nemzet a Závecz-kutatásnak csak ezt a részét, illetve egy másik, a miniszterelnöki esélyekről szóló eredményeit ismerte meg. A felmérésben feltették azt a hipotetikus kérdést is, hogy az emberek kire szavaznának, ha közvetlenül lehetne kormányfőt választani. Az általános pártszimpátiát mérő kutatások eredményével összhangban a legtöbben, 41 százaléknyian a jelenlegi miniszterelnököt, Orbán Viktort választották. Az ellenzéki oldalon gombamód szaporodó kormányfőjelöltek közül Szél Bernadett tűnt a legkedveltebbnek. Az LMP aspiránsát 13 százalék választaná, a rendre a legnépszerűbb ellenzéki politikusnak titulált, jelenleg az MSZP és a Párbeszéd támogatását bíró Karácsony Gergelyt viszont csak 11 százalék. A Jobbikot vezető Vona Gáborra 8 százalék voksolna az LMP megbízásából készül felmérés szerint, Gyurcsány Ferencre, aki egyébként nem is miniszterelnök-jelölt, 3 százalék.

A kutatásban arra a még inkább hipotetikusnak nevezhető kérdésre is választ vártak, hogy mi lenne, ha csak Orbán Viktorra és Szél Bernadettre lehetne szavazni. A számok szerint ezt a versenyt is nyerné a jelenlegi miniszterelnök 44 százalékkal, ellenzéki kihívója egyedüliként már 35 százalékot érne el.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Utóbbi két felvetés természetesen teljesen kitalált helyzetet vázol, hiszen itthon a miniszterelnököt az Országgyűlés választja.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.