Szél Bernadett: Hagyni kell a legesélyesebb ellenzéki jelöltet nyerni

MTI

2018. március 5., hétfő 21:42, frissítve: hétfő 21:57

Az ellenzéki oldal csak akkor nyerhet a választáson, ha minden tagja úgy dönt: hagyja az egyes körzetekben a legesélyesebb jelöltet nyerni, ez azonban nem jelent elvi elköteleződést – jelentette ki az LMP miniszterelnök-jelöltje a Republikon Intézet hétfői rendezvényén.

Szél Bernadett szerint a következő napokban minden ellenzéki pártnak fel kell mérnie, hogy egy kormányváltó szövetség részeként akar viselkedni, vagy a saját erőforrásait akarja maximalizálni a következő ciklusra. Hangsúlyozta: a választási törvény is ezt kívánja meg.

Az LMP mindenkivel tárgyal, annak ellenére, hogy továbbra is erős elvi fenntartásai vannak mind a baloldallal, mind a jobboldallal, de az elvi különbségek ellenére is együtt kell működni – hangsúlyozta. „Az MSZP és a DK ujjáról sem fog leesni az aranygyűrű, ha megbeszélik egy jobbikossal, ki mit tud hozzátenni ehhez” – fogalmazott, kevésnek ítélve az MSZP és a DK eddigi aktivitását.

Az LMP feladatának nevezte a mozgósítást, mert – mint mondta – nagyobb részvételnél sokkal inkább relativizálható a kormánypártok többsége. Fontosnak nevezte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ne mondhassa, csak Brüsszelben vannak ellenfelei. A miniszterelnöknek a csatákat itthon is meg kell vívnia – vélekedett, és pofátlanságnak nevezte, hogy a kormányfő nem vitázik az ellenzékkel.

Beszámolt arról is: a Momentum vezetőjével, Fekete-Győr Andrással szerdán találkozik, bár információi szerint a tömörülés elvetette a koordinációt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A menekültkérdésről úgy foglalt állást: az országot védeni kell, és a kerítés is maradna, ahogy határőrség is kell, de gyűlöletkampányra nincs szükség. Kijelentette ugyanakkor: nemzetközi szinten is meg kell vívni a csatákat, szerinte azonban Orbán Viktor ott csak ripacskodik.

Az etnikai homogenitást firtató kérdésre azt felelte: a mennyiség a kérdés, mert ha tömegesen érkeznek az emberek, az más reakciót vált ki a társadalomból.

Az Európai Unióról szólva leszögezte: az Európai Bizottság átláthatatlanul működik, ez pedig nem maradhat így. A többi közt a környezetvédelem területén támogatna közös szabályozást, és egy európai közös hadsereget is szükségesnek tart, de nem a NATO riválisaként, „ahogy Orbán Viktor szeretné”.

Szél Bernadett szólt arról is, hogy a szólás- és sajtószabadság szintje az 1950-es évek hangulatát idézi. Kijelentette: előbbit még a parlamentben sem könnyű fenntartani. Úgy ítélte meg, hogy Magyarországon sérült a demokrácia, a jogállamiság. Példaként hozta az Állami Számvevőszék működését, amely a pártjára az idén kilencmillió forintos bírságot szabott ki, de úgy ítélte meg, ilyen körülmények között jövőre akár kilenc évet is kiszabhat. „Ha nincs jogállam, bármi megtörténhet” – fogalmazott.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.