Szinte eltűnt a Tisza

tt

2012. szeptember 4., kedd 18:05, frissítve: szerda 19:00

Holnap délutánig napsütéses időre, 30 fokos melegre számíthatunk, viszont estefelé – főleg északon – már előfordulhat némi eső és szél. A Tisza vízszintje mindössze 21 centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb vízállásnál. A folyón leállt a hajóközlekedés.

Hazánk területén a hét közepére egyre kevesebb lesz a felhő, csapadék egyelőre nem valószínű. Szerdán a napos időt követően a déli óráktól délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, feltámad a szél, ugyanakkor főként a Tiszántúlon végig a napsütésé lesz a főszerep.

Délután, kora este a Dél-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegységben szórványosan már előfordulhat zápor, zivatar, lokálisan számottevő csapadékkal. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de északnyugaton az északi, északkeleten pedig az északkeleti szél olykor megélénkül. Zivatar környékén átmeneti szélerősödés előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 13, 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26, 32 fok között valószínű.

Nagyon alacsony a Tisza vízszintje

Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint a vízállás kedd reggel a hivatalos mérőponton -332 centiméter volt, mely mindössze 21 centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb vízállásnál – közölte az Idokep.hu internetes portál. Az elmúlt időszakban a csapadékszegény időjárás miatt nem hullott számottevő mennyiségű eső a Tisza vízgyűjtőjének a területén, ezért a mellékfolyók sem szállítottak kellő mennyiségű vizet a folyóba. A nyár nagy részében pedig nemcsak száraz volt az idő, hanem nagyon meleg is, ezért jelentős mértékben párolgott el a víz a Tiszából.

A Tisza állapotváltozása
A Tisza állapotváltozása
Fotó: Csépke Csaba / idokep.hu

Leállt a hajóközlekedés

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kedden reggel másodpercenkénti 58 köbméteres vízhozamot mértek; összehasonlítva: normális esetben Szegednél 820 köbméter az átlagos érték, ahol szintén alacsony jelenleg a vízállás, ezzel együtt a vízhozam is, melynek értéke jelenleg 115 köbméter másodpercenként. A Tiszán leállt a hajóközlekedés.

Portálunk a képek láttán megkereste az idokep.hu-t, ahol kérdésünkre megerősítették: Záhonyál jelenleg valóban ilyen állapotok uralkodnak. Nemcsak Záhonynál, hanem más településeknél is rekordalacsony vízállást regisztráltak. Tiszabecsnél eddig 276 centiméter volt a legalacsonyabb vízállás, melyet 1992-ben mértek, hétfőn viszont csak 269 centiméteren állt a folyó szintje. A mederteltség 0 százalékos Tivadarnál és Tiszabecsnél, az 1 százalékot pedig nem éri el Záhonynál. A jövőbeni kilátások sem túl bíztatóak, előrejelzésünk szerint a következő egy hétben sem várható jelentős mennyiségű csapadék a Tisza vízgyűjtő területén, így tovább romolhat a helyzet Kelet-Magyarország legnagyobb folyóján.

A csütörtöki hidegfront is csak záporokat, zivatarokat okoz a vízgyűjtőjén, melyek inkább lokális jellegűek lesznek, így kiadósabb eső nem várható, és az ezt követő időszakban ismét száraz időjárás köszönt be a Tisza felső szakaszán és annak mellékfolyóin.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.