Szellemi népirtásról beszél a tudós

MN

2018. január 2., kedd 20:19, frissítve: szerda 07:40

Hosszú interjút adott a Zoom.hu-nak a magyar közállapotokról és a gazdaság helyzetéről Inotai András, az MTA Világgazdasági kutatóintézetének egykori vezetője. A közgazdászprofesszor a világgazdaság helyzetéről szólva elismeri, hogy a globalizációnak vannak vesztesei, Magyarországon azonban még ennél is rosszabb a helyzet a mindent eluraló korrupció miatt. – Ezekkel a panamákkal, amelyek most mennek a bankrendszerben, többek között a soha nem tapasztalt kapzsisággal jellemezhető új oligarchia vagyonának „gyarapítása” során, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a bankrendszer egy vagy több magyar egysége összeroppanjon, illetve egyetlen esemény láncreakció-szerű folyamatokat indítson el – állítja.

Inotai András nem sokkal derűlátóbb a humántőke állapotát és jövőjét tekintve sem. Úgy véli: az egészségügyet, az oktatást, a kutatás-fejlesztést és az innovációt is tudatosan rombolja le a kormány. – A romlás olyan mértékű, amelyet ha nem állítunk meg azonnal, akkor 8-10 év múlva egy humántőkében lepusztult nemzet jelenik meg – jelentette ki, hozzátéve, hogy például az egykulcsos adóval a kormány „négymillió súlyosan nélkülöző, szegény embert csinált”, akiknek a sorsa nem érdekli a politikai döntéshozókat. Kitért arra is, hogy a folyamatos ellenségkereséssel, például a migránsok elleni riogatással vagy a folyamatos sorosozással veszélyes pusztítást végez a kabinet. – Olyan mértékű szellemi népirtás folyt az elmúlt években, és még nagyobb intenzitással folyik ma Magyarországon, amivel – ha lenne ilyenre felhatalmazása – a fizikai népirtás bűntényéhez hasonlóan a hágai bíróságnak kellene foglalkoznia – jelentette ki.

Inotai András szerint meg kellene érteni, hogy a gazdasági fejlődés alapja az innováció, viszont „az innovatív társadalom nyitott”. Mint mondta, az uniós források önmagukban 3 százalékos gazdasági növekedést jelentenek hazánk számára, de ezek révén ma már ennél magasabb szintűnek kellene lennie a növekedésnek. Úgy gondolja, hogy a jelenlegi kormányt mindenképp le kell váltani, már a jövő évi választáson. A beszélgetés végén leszögezi: „Nincs 2022! Ezt üzenem minden pártnak, elsősorban azonban a szavazásra jogosult valamennyi magyar és magát magyarnak valló állampolgárnak. (…) Az utolsó esély 2018. Utána pedig el kell kezdeni a veszteség felszámolását, ami borzasztó nehéz lesz egy évek óta tudatosan és felelőtlenül fertőzött és polarizált, mesterségesen megosztott, csak a gyűlöletben egyesíthető társadalom esetében.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.03.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.