Szemantikai vitába keveredett a jegybank a Kúriával

MN

2018. február 1., csütörtök 19:38, frissítve: csütörtök 19:59

A Magyar Nemzeti Bank az Alkotmánybírósághoz fordul a Kúria csütörtöki ítélete miatt, miután az eljárásjogi ügyben – a kiadmányozás szó megítélésében – úgy vélik, hogy a Kúria két tanácsa a jegybank és a jogalkotó álláspontjával szemben foglalt állást.

A központi bank csütörtöki, az MTI által idézett közleményében jelezte: „az MNB a kúriai ítéleteket tiszteletben tartja, de az Alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály szövege, az azzal egybecsengő miniszteri indokolás és a Kúria ítélete közti ellentmondás feloldása érdekében”.

Ismertették, a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény a hatósági jogkörök gyakorlását az MNB-n belül működő Pénzügyi Stabilitási Tanácshoz (PST) telepíti. Mivel a PST működését ellehetetlenítené, ha évente sok ezer ügyben egyedi döntést kellene hoznia, a jogalkotó lehetővé tette, hogy a kiadmányozási jogot a PST ügyrendjében az MNB által alkalmazott vezetői megbízatással rendelkező személyre ruházhassa át – írták.

A törvényhez fűzött miniszteri indokolás egyértelműen kifejti az MNB szerint, hogy „a törvény a rugalmasabb döntéshozatal érdekében lehetőséget biztosít arra, hogy a Pénzügyi Stabilitási Tanács a (…) hatósági döntések meghozatala, valamint a döntést megtestesítő okirat aláírása is delegálható legyen”.

A PST tehát a jogszabálynak és a teljesen világos és határozott jogalkotói akaratnak megfelelően alakította ki ügyrendjét, és ebben a kiadmányozási jog delegálását – írták.

A Kúria csütörtöki két ítéletével a kiadmányozás szó jelentését kizárólag az okirat (döntés) aláírására vonatkozó jogként határozta meg, holott a – kétségtelenül régies – kiadmányozás szó tartalma az értelmező szótár és a világos miniszteri indokolás szerint is ennél bővebb: döntéshozatal és a döntést megtestesítő okirat aláírása is egyben, fogalmazott a központi bank.

Felhívták a figyelmet arra, hogy éppen emiatt módosította a jogalkotó – indokolása szerint – az MNB-törvényben korábban használt egyszerű aláírás szót a döntési jogkört is magába foglaló kiadmányozás kifejezésre.

A jegybank egyeztetést kezdeményezett a nemzetgazdasági és az igazságügyi tárcával is a közlemény szerint.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.