Szeptemberben kezdődhet a Tesco-sztrájk

MN

2017. augusztus 24., csütörtök 20:00, frissítve: csütörtök 20:15

Ha nem sikerül megegyezni a munkáltatóval, akkor a dolgozók szeptemberben bármikor sztrájkba léphetnek a Tescónál – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a vállalattal a következő egyeztetés augusztus 30-án lesz.

Bubenkó Csaba a munkavállalói érdekképviselet követeléseinél példaként említette a 25 százalékos béremelést, valamint a létszámkérdés megoldását. Utóbbinál megjegyezte, hogy Magyarországon a kereskedelmi ágazatból 25-30 ezer ember hiányzik.

A szakszervezeti vezető arról is beszámolt, hogy a KDFSZ egyesítette a Tescónál működő másik munkavállalói érdekképviselettel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) a követeléseiket, amelyeket már el is juttattak a munkáltatóhoz, írja az MTI.

A Tesco korábban mintegy 11-17 ezer forintos béremelést ajánlott, amit Bubenkó nem fogadott el, bár jelezte, a foglalkoztatók rátértek a jó útra.

A bérkövetelésnek ugyanakkor drasztikus következményei is lehetnek: információink szerint  a sztrájkfenyegetettség hatására a Tesco ötszáz embert küldhet el központi részlegétől. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke úgy tudja, a cég másként nem tudja vagy nem akarja kigazdálkodni azt, hogy az érdekvédők nyomására növelje a fizetéseket. 

A szerkesztő ajánlja