Szerdától lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre

MTI

2015. december 23., szerda 22:44

Szerdán indul a 2016-os általános felsőoktatási felvételi eljárás, ekkortól lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre – tájékoztatta az Educatio Kft. az MTI-t.

Közölték: a felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkról és az intézmények által meghirdetett képzésekről a jelentkezők a Felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatnak. A tájékoztató tartalmazza a meghirdetéseket, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat. A tájékoztató január végéig várhatóan frissül a hivatalos kiegészítéssel, amely tartalmazza a megjelenés utáni esetleges változásokat.

Maximum hat hely jelölhető meg

A jelentkezők 2015. december 23. és 2016. február 15. között kizárólag a honlapról elérhető E-felvételi rendszeren keresztül nyújthatják be jelentkezésüket – olvasható a közleményben. Hozzátették: az E-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell az oldalon, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2016. február 15-e éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje 2016. február 23-a, hitelesíteni legegyszerűbben az Ügyfélkapun keresztül lehet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a felvételizők legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg, hármat díjmentesen, további háromért pedig egyenként kétezer forint kiegészítő díjat kell fizetniük jelentkezéskor.

Változatlan a jogszabályi minimumponthatár

Közölték: a pontszámítást alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben végzik, vagyis a tanulmányi és érettségipontok – maximum 400 – mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a Felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A jogszabályi minimumponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

A ponthatárokat várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.