A balliberálisok polgármestere nem tűri, hogy fasisztázzák a miniszterelnököt

2017. június 14., szerda 19:06, frissítve: péntek 06:12

Komoly gazdasági érdek útjában állhatott Szigetváron a túlzottan szókimondó Berkecz Balázs főépítész, Vass Péter polgármester ezért is meneszthette az Együtt alelnökét. A város első embere egy cégcsoport révén több helyi vállalkozás kulcsembere, de elmondása szerint csak a város érdekeit nézi.

Nekem az nem tetszik, hogy valaki fasisztázza a miniszterelnököt vagy engem kritizál, amiért egy városi ünnepségen kezet fogok a köztársasági elnökkel!

– fakadt ki Vass Péter, Szigetvár polgármestere, amikor arról kérdeztük, miért rúgta ki Berkecz Balázs városi főépítészt, az Együtt alelnökét. A 2014-ben független jelöltként induló Vass Pétert a választáson egyébként az MSZP és a DK is támogatta.

Berkecz a maga részéről gyors magyarázatot adott felmentésére: az Együtt szerdán közleményben jelezte, hogy alelnöküket politikai és nem szakmai okok miatt távolították el a szigetvári polgármesteri hivatalból. A párt alelnöke korábban hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a területfejlesztési pénzek ügyében – ezután jött a felmondás, Vass Péter pedig állítólag személyesen is elismerte Berkecznek, hogy „alapvetően a területfejlesztési pénzek második körének megérkezésébe fektetett politikai remény motiválta a döntésben”. Azt is hozzátették, hogy a polgármestert már Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő is biztatta Berkecz menesztésére.

Ha trágár, az nem jön jól

Vass Péter lapunknak nem cáfolta ezt a verziót – mint mondta, szakmai szempontból nem is tudná megítélni Berkecz Balázs főépítészként végzett munkáját – inkább egy másik szemszögből akarta bemutatni nekünk a történteket. Polgármesterként már volt konfliktusa Berkeczcel, a politikailag aktív főépítész pedig szerinte több olyan, nyers nyilatkozatot tett, amit a városvezetőként nem tolerálhatott. „Én már az év elején is próbáltam vele tisztázni, ezt a stílust nem tudom elfogadni. Városvezetőként úgy látom, hogy ha trágár jelzőket használunk, akkor más, a szakmában dolgozó politikusok azonosítani fogják ezt a város véleményével” – mondta Vass, ezzel voltaképp elismerve az elbocsátás politikai töltetét.

A polgármester azt ugyanakkor tagadta, hogy fideszes biztatásra rúgta volna ki a főépítészt: „Mondták nekem ugyan, hogy tegyem meg, de annak már két és fél éve. Na, ennyire lehet rám nyomást gyakorolni” – jegyezte meg.

Vass Péter a beszélgetés során ugyanakkor meghökkentő állításokat tett munkafelfogásával kapcsolatban: emlékeztetett, hogy ő az MSZP és a DK támogatásával lett a város vezetője, tehát a választás eredményét nézve (!) a hivatalban dolgozók 66 százalékát kivághatta volna, de két és féléves polgármestersége alatt csak két embert küldött el.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Van egy négyes alapszabályom: ne lopj, ne csalj, ne hazudj, és ne röhögj ki engem olyanért, amiről én nem tehetek

– vázolta a munkahelyi feltételeket Vass, aki állítólag ezen túlmenőn csak a szakmai szempontokat nézi egy dolgozó alkalmazásánál, a politikai szimpátia nem érdekli.

A források útjában állt?

Vass Péter szerint az sem igaz, hogy Berkecz hűtlen kezelés miatt tett feljelentése állt volna a felmondás hátterében. Állítását ugyanakkor gyengíti, hogy lapunknak megjegyezte: 2018 végéig „kiszórják” a vidékfejlesztési források 90 százalékát, és most minden energiájukat abba fektetik, hogy minél több pályázati anyagot adhassanak le Szigetvár fejlesztésére – ebbe pedig nem férnek bele a Berkeczcel folytatott viták. „Ez egy három hás (halmozottan hátrányos helyzetű) város. Pénzre, beruházókra van szüksége, és én nagyon sok mindenre hajlandó vagyok a város érdekében” – összegzett Vass Péter.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a polgármester a befolyásos politikusok véleménye miatt is aggódik, és nem akarja, hogy bármi is a fejlesztési források útjába kerüljön, gyakorlatilag egyenes út vezet az örök antagonista Berkecz kirúgásához.

Föld, Fidesz, família

A menesztés kapcsán az Együtt a polgármester kiváló fideszes kapcsolatait is felemlegette: mint írták, Vass Péter is nyert koncessziót „a Fidesz trafikpályázatán”, emellett 433 millió forint értékű földet szerzett a fideszesekre szabott állami földárveréseken.

A polgármester elismerte, érdekkörük valóban megszerzett egy dohányboltot Szigetvár nyolc trafikja közül – a koncesszió megszerzéséhez pedig külön céget alapítottak, ami a Szigetvári Hústermeltető Kft. cégcsoportjának részét képezi.

Vass és felesége is tulajdonosként szerepel a további tucatnyi mezőgazdasági céghez kötődő Szigetvári Húsban, de a polgármester nem tartja összeférhetetlenek hivatásával, mivel nem ő az ügyvezető igazgató. A trafik pedig azért kellett, hogy a közelében álló boltjuk 22 dolgozójának munkahelyét is biztosítsák; így, ha valaki cigarettáért megy, ott, a boltban veszi meg a napi élelmiszert is – magyarázta a politikus.

A polgármester az elnyert földpályázatban sem lát kivetnivalót: azzal magyarázta, hogy megmaradt sertéstelepük takarmányellátásához volt szükség a termőföld megvásárlására. A sikeres pályázathoz elvégezte a gazdatanfolyamot is, és a Budapest Bankon keresztül 350 milliós MFB-hitelt vett fel a vételre. Mint hozzátette, saját családi körben összesen közel 650 hektárnyi földet birtokolnak – ebből 307 hektár az, amit a földpályázaton szerzett meg Vass –, a termeléshez használt többi területet pedig bérlik a helyi tulajdonosoktól.

Nem az első eset

Bár a polgármestert jelöltként a Demokratikus Koalíció is támogatta, Berkecz kirúgásával Vass Péter náluk is kihúzta a gyufát: a párt szerdán közleményben reagált a szigetvári eseményekre: „A Demokratikus Koalíció elítéli, hogy a szigetvári polgármester kirúgta az Együtt alelnökét. A DK szerint politikai okokból senki sem veszítheti el a munkahelyét, legyen szó önkormányzati, állami vagy piaci munkahelyről. Sajnos nem ez az első eset, hogy a DK-nak el kell határolódnia Vasstól. A DK számára az is vállalhatatlan volt, amikor a polgármester több száz millió forintért jutott földekhez a fideszes földmutyi során.”

A hátrányos helyzetű gyerek mint malac

Vass tavaly márciusban is szerepelt a hírekben: mint az Index írta, országos felháborodást váltott ki azzal a hasonlatával, amivel malacokkal vetette össze a hátrányos helyzetű gyerekeket. „Vicc az is, hogy alapvetően ma az egészséges gyerekeket a hátrányos helyzetű és nem teljesen százszázalékos gyerekeket egy iskolában taníttatjuk. Ezt az állattartásban úgy csináljuk – és ez sokkal humánusabb –, hogy az egészséges malacokat átvisszük az utónevelőbe. A gyengébbeket külön rakjuk, minőségibb kaját adunk nekik, és megpróbáljuk felhozni őket arra a szintre, hogy a jobbak közé kerülhessenek” – magyarázta egy iskolai rendezvényen a korábban állatorvosként dolgozó vezető. Az RTL Klub megkeresésére sem visszakozott, azt mondta, ez egy szemléletes példa. Azonban azt is hangsúlyozta, hogy nem szerencsés az összehasonlítás, ő sem akart egy embert egy állattal egy szintre hozni.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.