Szigetvári: Gyurcsány a hibás

2013. szeptember 12., csütörtök 17:00, frissítve: csütörtök 17:08

Nem tökéletes, de jó megoldásnak nevezte az MSZP és az Együtt-PM megállapodását Tóbiás József szocialista frakcióigazgató és Szigetvári Viktor, a Bajnai Gordon vezette pártszövetség társelnöke. Szigetvári Viktor arról is beszélt: Gyurcsány Ferenc saját érdekeit a Demokratikus Koalíció érdekei fölé helyezte, ezért nem tudott megállapodni a szocialistákkal.

Tóbiás a Horn Gábor egykori SZDSZ országgyűlési képviselő által alapított Republikon Intézet konferenciáján elmondta: nem tartja tökéletesnek az MSZP és az Együtt–PM külön listás, de közös egyénijelölt-állításról szóló egyezségét, ám véleménye szerint ez is eredmény, amit értékelni kell, mert lehetővé teszi a kormányváltást. Szigetvári is úgy látta, a legtisztább, legegyszerűbb megoldás a közös listaállítás lett volna, de ennek politikai feltételei nem voltak meg.

Az Együtt–PM társelnöke arról is beszélt: nem rajtuk, és nem is az MSZP-n múlt, hogy a Demokratikus Koalíciót nem sikerült bevonni az ellenzéki összefogásba. A szocialisták korrektül tárgyaltak, Gyurcsány Ferenc azonban saját érdekeit a DK érdekei fölé helyezte – jelentette ki. Szigetvári szerint lehetett volna – az önkormányzati választásra is kiterjedő – választási megállapodást kötni a DK-val, ezt az Együtt–PM sem kifogásolta volna, de Gyurcsány ennél fontosabbnak tartotta önmaga „rehabilitálását”. Ezt azért is fájlalta Szigetvári, mert szerinte a Gyurcsány-pártnak az ország számos pontján erős szervezete van.

Ez fenntarthatatlan?

Tóbiás József kormányzati terveik között szólt arról, hogy az elmúlt két évtizedben kiépült piacgazdaság fenntarthatatlan, az államnak nem lehet csak szabályozó funkciója. Hibának minősítette, hogy a szocialista kormány idején ötmilliárd forint megtakarításáért lerövidítették a gyes időtartamát, miközben a kormány ma több mint 200 milliárd forinttal többet szed be a bankoktól évente, mint akkoriban. Az Együtt–PM társelnöke is beszélt arról, hogy több ponton változtatni kell a 2010 előtti kormánypolitikán, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a három évvel ezelőtti választáson a szavazók 70 százaléka a változásra szavazott.

Ellenzéki támogatottság: összeadva is kisebb, mint a Fideszé

A két politikus beszélgetése előtt közvélemény-kutatók értékelték az ellenzéki összefogás esélyeit. Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója elmondta: a baloldali pártok támogatottsága összeadva is kisebb, mint a Fideszé, noha 2012-ben már volt, hogy meghaladta.

Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatás igazgatója elmondta: az MSZP és az Együtt–PM támogatottsága összeadva 19 százalék a teljes népességben, míg a Fidesszel 26 százalék szimpatizál. Felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP és az Együtt–PM szavazótábora között több különbség is megfigyelhető, a leginkább szembetűnő, hogy a szocialista szavazók átlagéletkora 55 év – többségük nyugdíjas –, az Együtt–PM támogatóié viszont csak 44 év.

Az Ipsos adatai azt támasztják alá, hogy még a szocialista szavazók 30 százaléka is kedvezőtlenül ítéli meg Gyurcsány Ferencet, az Együtt–PM hívei között ennél is többen alkotnak rossz véleményt a volt kormányfőről, míg az aktív bizonytalanok 37 százaléka ötös skálán 1-esre, 24 százaléka pedig 2-esre osztályozza a DK elnökét.

Tárgyalások
Mesterházy a Bajnai Gordon vezette Együtt–PM Szövetséggel kötött – közös egyénijelölt-állításról, de külön listás indulásról szóló – megállapodás után jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Schmuck Andor szociáldemokrata és Fodor Gábor liberális pártjával a választási együttműködésről. A szociáldemokratákkal már szeptember 6-án egyeztettek a szocialisták, akkor kiderült, hogy nem lesz választási együttműködés köztük. Schmuck Andor pártja önállóan indulna a választáson.

Szeptember 10-én a szocialista párt le is tudta a tárgyalásokat Gyurcsány Ferenc, illetve Fodor Gábor pártjával. Az egyeztetés eredménye az lett, hogy sem a DK, sem a liberálisok nem kapnak helyet az MSZP listáján, így valószínűleg mind a két erő külön-külön indul majd 2014-ben. Az azonban a Népszabadság értesülései szerint nincs kizárva, hogy az MSZP-vel sikertelenül zárult egyeztetések után a DK együttműködési tárgyalásokat kezd a Fodor Gábor irányította Liberálisokkal.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.