Keleti nyitás: így vennék be a kaukázusi térséget

NT

2012. szeptember 20., csütörtök 12:41

Nem úgy kell elképzelni, hogy az ember elutazik valahova, majd hazatér egy nagy zsák pénzzel – mondta Szijjártó Péter a köztévében csütörtökön. A külügyi és külgazdasági államtitkár szerint fontos kiépíteni a kapcsolatokat a kaukázusi térség országaival.

A keleti nyitás politikájának az egyik alappillére a kaukázusi térség országaival való szoros, gazdasági, stratégiai együttműködés. A FÁK tagországa közül Azerbajdzsánnal, Kazahsztánnal és Grúziával szorosra fűzött gazdasági, stratégiai jellegű együttműködésre törekszünk. Ez mindhárom ország esetében különböző formákban tud megvalósulni – mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár.

Az azeri piacra lépnének

Szijjártó Péter elmondta: azerbajdzsáni látogatásakor abban maradtak, hogy hét olyan terület van, ahol magyar cégek az azeri piacon terepet foghatnak. Kazahsztánban más típusú együttműködésre van lehetőség – mondta az államtitkár. Mint kifejtette: a kazah elnök még Gyurcsány Ferenc kormányának ajánlotta fel, hogy jöjjön létre egy közös alap, amelyből közös vállalatok tevékenységét, vállalkozások működését lehet támogatni. „Ezt a Gyurcsány-kormány elutasította, de mi azt gondoljuk, hogy ezt meg kell fontolni, sőt el kell fogadni, és létre kell hozni egy közös alapot, amit utána konkrétumokkal, projektekkel meg kell tölteni” – közölte Szijjártó.

Szijjártó Péter az Azerbajdzsán és hazánk között lévő gazdasági kapcsolatokról  beszélt a Magyar Nemzetnek, valamint arról, hogy milyennek látják Magyarországot a külföldi nagyvállalatok.

Tudjon meg többet a gazdasági együttműködésekről és a kormány terveiről!

Jó referenciát jelent

Szijjártó Péter szerint Grúzia esetében szintén más típusú együttműködésről beszélünk. A jövő héten átadják Grúzia második legnagyobb városának repülőterét, amelynek kivitelezési munkáit 60-70 százalékban öt magyar vállalat végezte. „Jól dolgoztak, megelégedéssel dolgoztak, ami azt jelenti, hogy a hasonló infrastrukturális beruházások kapcsán, amelyek a jövőben sorra kerülnek Grúziában, a magyar vállalkozások számára jó referenciát teremtettek, jó kaput nyitottak ki” – mondta az államtitkár. Hozzátette: az együttműködéseket így kell elképzelni és nem úgy, hogy az ember elutazik valahova, majd hazatér egy nagy zsák pénzzel.

Keleti kapcsolatok

• Megalakult Pekingben az a titkárság, amely Kína és a közép-európai országok közötti együttműködés gyakorlati teendőit látja el – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a részletekről az ázsiai ország budapesti nagykövetsége.

• Továbbra is napirenden van Orbán Viktor miniszterelnök idei kínai látogatása – hangzott el a kínai külügyminiszter-helyettes és a globális ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes szeptember 5-i megbeszélésén a kínai fővárosban.

• Egy közös vállalat létrehozásáról és egy kínai nagyvállalat magyarországi befektetésének tervéről kötött együttműködési megállapodást a Duna International Könyvkiadó és a kantoni székhelyű SPM kiadói és médiavállalkozásokat tömörítő holding augusztus végén.

• Négy országban, Azerbajdzsánban, Kínában, Oroszországban és Szaúd-Arábiában kezdhetik meg működésüket idén ősszel az első kereskedőházak, amelyek feladata a magyar kkv-k exportjának fellendítése lesz.

Forrás: hirado.hu,MNO

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.