Szijjártó: Hazudik, aki összekeveri a menekülteket és az illegális bevándorlókat

MN

2018. január 20., szombat 15:54, frissítve: szombat 17:03

„A mi álláspontunk világos: egyetlenegy migránst sem engedtünk be, és egyetlenegyet sem fogunk beengedni, mert Magyarországra illegális migráns nem jöhet be. Pont. Ezért építettünk kerítést, ezért költöttünk egymilliárd eurót határvédelemre, és ezért ellenezzük a kvótát” – nyilatkozta Szijjártó Péter külügyminiszter a Magyar Hírlapnak. Az interjú apropóját az adta, hogy kiderült: Magyarország tavaly csaknem annyi menedékkérelmet bírált el pozitívan, mint amennyit az EU-s kvóták alapján egyáltalán meg kellett volna vizsgálnia.

Az adat nem volt titkos, reflektorfénybe viszont azért került a múlt héten, mert a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Altusz Kristóf egy máltai napilapnak beszélt erről, hozzátéve, hogy a számot „nem verték nagy dobra” a menekültek biztonsága érdekében. A Kormányzati Tájékoztatási Központ egyik közleményében kitért arra, hogy „a nemzetközi védelemben részesítettek 90 százaléka Magyarországon nem létesített lakcímet, hanem kihasználva a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségét, a kiállított okmányokkal elhagyta Magyarország területét”. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a téma kapcsán Szijjártóhoz hasonlóan azt állította, hogy „oltalmazottakról van szó, akiket nem szabad összekeverni az illegális bevándorlókkal”.

Hasonlóképpen nyilatkozott most a külügyminiszter is. „Mindennek azonban semmi köze nincs a tömeges illegális bevándorláshoz, a kettő összekeverése rendkívül hazug, tisztességtelen magatartás. A genfi egyezmény ugyanis nem vonatkozik a tömeges illegális bevándorlásra, nem vonatkozik arra, hogy illegális bevándorlók százezrei átmasíroznak Magyarországon, és semmi köze a betelepítési kvótához sem. Az egyezmény nem írja elő, hogy terrorveszélyben kell élnünk. Magyarországra nem jöhetnek illegális bevándorlók sem tömegesen, sem egyenként, sem a határon, sem Brüsszelen keresztül” – mondta Szijjártó a lapnak.

Korábban nem voltak ennyire pedánsak a kormány tagjai: az összes déli határra érkező, majd nálunk menedékkérelmet benyújtó külföldi állampolgárra az „illegális bevándorló” szókapcsolatot használták egészen a múlt hétig, a genfi egyezményről pedig ritkán tettek említést. Emlékezetes például, hogy az őcsényi eset kapcsán – amikor az állam által elismert menekülteket táboroztattak volna – Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: „Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, nem akarnak az országba, és nem akarnak a falujukba. Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, csak gyerekek fognak jönni.”

Legutóbb pedig éppen néhány hete Bajorországban mondta el a kormányfő – kifejezetten a menekülteket említve –, hogy az EU-ba törekvőket nem muzulmán menekülteknek tekinti, hanem „muzulmán inváziós erőnek”, gazdasági migránsoknak, akik jobb életet keresnek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.