Szijjártó: Hazudik, aki összekeveri a menekülteket és az illegális bevándorlókat

MN

2018. január 20., szombat 15:54, frissítve: szombat 17:03

„A mi álláspontunk világos: egyetlenegy migránst sem engedtünk be, és egyetlenegyet sem fogunk beengedni, mert Magyarországra illegális migráns nem jöhet be. Pont. Ezért építettünk kerítést, ezért költöttünk egymilliárd eurót határvédelemre, és ezért ellenezzük a kvótát” – nyilatkozta Szijjártó Péter külügyminiszter a Magyar Hírlapnak. Az interjú apropóját az adta, hogy kiderült: Magyarország tavaly csaknem annyi menedékkérelmet bírált el pozitívan, mint amennyit az EU-s kvóták alapján egyáltalán meg kellett volna vizsgálnia.

Az adat nem volt titkos, reflektorfénybe viszont azért került a múlt héten, mert a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Altusz Kristóf egy máltai napilapnak beszélt erről, hozzátéve, hogy a számot „nem verték nagy dobra” a menekültek biztonsága érdekében. A Kormányzati Tájékoztatási Központ egyik közleményében kitért arra, hogy „a nemzetközi védelemben részesítettek 90 százaléka Magyarországon nem létesített lakcímet, hanem kihasználva a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségét, a kiállított okmányokkal elhagyta Magyarország területét”. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a téma kapcsán Szijjártóhoz hasonlóan azt állította, hogy „oltalmazottakról van szó, akiket nem szabad összekeverni az illegális bevándorlókkal”.

Hasonlóképpen nyilatkozott most a külügyminiszter is. „Mindennek azonban semmi köze nincs a tömeges illegális bevándorláshoz, a kettő összekeverése rendkívül hazug, tisztességtelen magatartás. A genfi egyezmény ugyanis nem vonatkozik a tömeges illegális bevándorlásra, nem vonatkozik arra, hogy illegális bevándorlók százezrei átmasíroznak Magyarországon, és semmi köze a betelepítési kvótához sem. Az egyezmény nem írja elő, hogy terrorveszélyben kell élnünk. Magyarországra nem jöhetnek illegális bevándorlók sem tömegesen, sem egyenként, sem a határon, sem Brüsszelen keresztül” – mondta Szijjártó a lapnak.

Korábban nem voltak ennyire pedánsak a kormány tagjai: az összes déli határra érkező, majd nálunk menedékkérelmet benyújtó külföldi állampolgárra az „illegális bevándorló” szókapcsolatot használták egészen a múlt hétig, a genfi egyezményről pedig ritkán tettek említést. Emlékezetes például, hogy az őcsényi eset kapcsán – amikor az állam által elismert menekülteket táboroztattak volna – Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: „Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, nem akarnak az országba, és nem akarnak a falujukba. Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, csak gyerekek fognak jönni.”

Legutóbb pedig éppen néhány hete Bajorországban mondta el a kormányfő – kifejezetten a menekülteket említve –, hogy az EU-ba törekvőket nem muzulmán menekülteknek tekinti, hanem „muzulmán inváziós erőnek”, gazdasági migránsoknak, akik jobb életet keresnek.

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.