Szijjártóéknak hamarosan vallaniuk kell Habonyról

MNO

2015. március 24., kedd 23:28, frissítve: szerda 10:29

Pert nyert az LMP Habony útlevél-ügyében: a külügyi tárcának nyilvánosságra kell hoznia, volt-e a kormányfő tanácsadójának diplomata-útlevele. Ha az ítélet jogerőssé válik, Vida Ildikóról, Heim Péterről és Giró-Szász Andrásról is nyilatkozniuk kell Szijjártóéknak. Közben a Külgazdasági és Külügyminisztérium is reagált: a fent említett személyek közül kizárólag Giró-Szász rendelkezett ilyen dokumentummal.

Első fokon pert nyert az LMP a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben: a döntés arra kötelezi a minisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra, rendelkezett-e, és ha igen, milyen okból Habony Árpád, Vida Ildikó, Heim Péter és Giró-Szász András diplomata-útlevéllel.

Az LMP szerint a döntés precedensértékű, mert bizonyítást nyert, hogy hivatalos útlevelet azok kaphatnak, akik közfeladatot látnak el, ezért a választóknak joguk van tudni, hogy kik ők. A párt szerint a Külügyminisztérium mostantól nem osztogathat diplomata-útlevelet politikai következmények nélkül.

A hírre reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium, ezt változtatás nélkül közöljük:

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak Szél Bernadett kérdésével kapcsolatban semmi takargatnivalója nincsen, a KKM a kért adatokat természetesen kiadja. Az adatszolgáltatás eddig pusztán egy jogtechnikai kérdés tisztázatlansága miatt nem történt meg.

 

A KKM azonban meg kívánta adni a választ a feltett kérdésre, ezért tegnap a bírósági döntéstől függetlenül eljuttatta azt Szél Bernadett jogi képviselőjének.

 

A KKM válasza a következő: A megjelölt személyek közül kizárólag Giró-Szász András korábbi miniszterelnöki biztos, jelenleg kormányzati kommunikációért felelős államtitkár rendelkezett 2014. november 30-ig érvényes diplomata útlevéllel. A további személyek dr. Vida Ildikó, Habony Árpád és Heim Péter nem rendelkezett és jelenleg sem rendelkezik diplomata, illetve külügyi szolgálati útlevéllel.

 

 

Forrás: Origo

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.