Szijjártóéknak hamarosan vallaniuk kell Habonyról

MNO

2015. március 24., kedd 23:28, frissítve: szerda 10:29

Pert nyert az LMP Habony útlevél-ügyében: a külügyi tárcának nyilvánosságra kell hoznia, volt-e a kormányfő tanácsadójának diplomata-útlevele. Ha az ítélet jogerőssé válik, Vida Ildikóról, Heim Péterről és Giró-Szász Andrásról is nyilatkozniuk kell Szijjártóéknak. Közben a Külgazdasági és Külügyminisztérium is reagált: a fent említett személyek közül kizárólag Giró-Szász rendelkezett ilyen dokumentummal.

Első fokon pert nyert az LMP a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben: a döntés arra kötelezi a minisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra, rendelkezett-e, és ha igen, milyen okból Habony Árpád, Vida Ildikó, Heim Péter és Giró-Szász András diplomata-útlevéllel.

Az LMP szerint a döntés precedensértékű, mert bizonyítást nyert, hogy hivatalos útlevelet azok kaphatnak, akik közfeladatot látnak el, ezért a választóknak joguk van tudni, hogy kik ők. A párt szerint a Külügyminisztérium mostantól nem osztogathat diplomata-útlevelet politikai következmények nélkül.

A hírre reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium, ezt változtatás nélkül közöljük:

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak Szél Bernadett kérdésével kapcsolatban semmi takargatnivalója nincsen, a KKM a kért adatokat természetesen kiadja. Az adatszolgáltatás eddig pusztán egy jogtechnikai kérdés tisztázatlansága miatt nem történt meg.

 

A KKM azonban meg kívánta adni a választ a feltett kérdésre, ezért tegnap a bírósági döntéstől függetlenül eljuttatta azt Szél Bernadett jogi képviselőjének.

 

A KKM válasza a következő: A megjelölt személyek közül kizárólag Giró-Szász András korábbi miniszterelnöki biztos, jelenleg kormányzati kommunikációért felelős államtitkár rendelkezett 2014. november 30-ig érvényes diplomata útlevéllel. A további személyek dr. Vida Ildikó, Habony Árpád és Heim Péter nem rendelkezett és jelenleg sem rendelkezik diplomata, illetve külügyi szolgálati útlevéllel.

 

 

Forrás: Origo

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.