Színház az egész: másfél milliárdot pumpálnak a Millenáris Parkba

Koncz Tamás

Koncz Tamás

2017. szeptember 12., kedd 09:25, frissítve: kedd 11:38

Jövő tavaszra el kell készüljön a Nemzeti Táncszínház új otthona: a karmelita kolostorból három éve a Miniszterelnökség érkezése miatt kiebrudalt színházat a Millenáris Parkba telepítik, a költözést és az új beruházást pedig igencsak nagylelkűen finanszírozza a kormány.

A hétfőn megjelent Magyar Közlöny szerint ugyanis összesen 1,6 milliárd forintot irányítanak át a színházi beruházásokra és a szervezetet befogadó Millenáris Nonprofit Kft.-hez.

A támogatás két tételben történik: a Miniszterelnökség azonnali hatállyal 885 millió forintot adott a táncszínháznak, amelyből 726 milliót kell a játszótér kialakítására költeni, a maradékot pedig hang- és fénytechnikára, eszközbeszerzésre fordíthatja a szervezet. A pénzt a nemzetgazdasági tárca büdzséjéből csoportosította át Lázár János minisztériuma.

Ha hozzászámoljuk, hogy a táncszínház érkezéséhez eddig négymilliárdból kellett szétverni, majd átalakítani a Millenáris Teátrum egyébként jó állapotú épületét, a költözködés költségei megközelítik az ötmilliárdos keretet.

Emellett a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedésként további 720 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a Millenáris Nonprofit Kft.-ben, amelyet másra is fordíthat a kft. – a pénzt ezúttal is a nemzetgazdasági tárcától hívta le. 

Persze az ár nagysága is relatív: a beruházás kifejezetten szolidnak számít, ha azt nézzük, hogy csak a miniszterelnöki dolgozószoba kialakítása 3,9 milliárd forintba került a karmelita kolostor átépítése során.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.