Színház az egész: másfél milliárdot pumpálnak a Millenáris Parkba

2017. szeptember 12., kedd 09:25, frissítve: kedd 11:38

Jövő tavaszra el kell készüljön a Nemzeti Táncszínház új otthona: a karmelita kolostorból három éve a Miniszterelnökség érkezése miatt kiebrudalt színházat a Millenáris Parkba telepítik, a költözést és az új beruházást pedig igencsak nagylelkűen finanszírozza a kormány.

A hétfőn megjelent Magyar Közlöny szerint ugyanis összesen 1,6 milliárd forintot irányítanak át a színházi beruházásokra és a szervezetet befogadó Millenáris Nonprofit Kft.-hez.

A támogatás két tételben történik: a Miniszterelnökség azonnali hatállyal 885 millió forintot adott a táncszínháznak, amelyből 726 milliót kell a játszótér kialakítására költeni, a maradékot pedig hang- és fénytechnikára, eszközbeszerzésre fordíthatja a szervezet. A pénzt a nemzetgazdasági tárca büdzséjéből csoportosította át Lázár János minisztériuma.

Ha hozzászámoljuk, hogy a táncszínház érkezéséhez eddig négymilliárdból kellett szétverni, majd átalakítani a Millenáris Teátrum egyébként jó állapotú épületét, a költözködés költségei megközelítik az ötmilliárdos keretet.

Emellett a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedésként további 720 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a Millenáris Nonprofit Kft.-ben, amelyet másra is fordíthat a kft. – a pénzt ezúttal is a nemzetgazdasági tárcától hívta le. 

Persze az ár nagysága is relatív: a beruházás kifejezetten szolidnak számít, ha azt nézzük, hogy csak a miniszterelnöki dolgozószoba kialakítása 3,9 milliárd forintba került a karmelita kolostor átépítése során.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.