Szinte fideszes kampánybeszédet mondott a hódmezővásárhelyi plébános a misén

MN

2018. január 14., vasárnap 13:23, frissítve: vasárnap 19:42

A hódmezővásárhelyi Németh László plébános már pénteken jelezte, hogy a vasárnapi mise végén mintegy beszállva az időközi polgármester-választásba beszél majd, részben a független jelölt, Márki-Zay Péter ellenében. A szertartást nem Németh László vezette, de azt követően az Index tudósítása szerint az egybegyűlteknek azt mondta, hogy „a második világháború óta a magyar népnek és a magyar egyházaknak, nem csak a katolikus egyháznak, nem volt olyan lehetősége, hogy ilyen támogatást élvezzen, mint a jelenlegi kormány által, amit kap”, híveket pedig arra kérte, hogy lelkiismeretük szerint ne a független jelöltet támogassák a választáson.

A plébános által mondottak mintegy válaszul szolgáltak a teljes ellenzék által támogatott Márki-Zay Péter azon állítására, miszerint Magyarországon diktatórikus viszonyok uralkodnak. A szombat esti misét követően a plébános ugyanakkor a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, hogy „sajnálja, hogy belső békétlenséget teremtett az egyházközségben a vásárhelyi polgármesteri címért induló Márki-Zay Péter körül kialakult helyzet, de ő maga nem kíván belefolyni a politikába”.

Németh a Vásárhely.com-nak pénteken azt mondta: elhatárolódik Márki-Zay hazugságaitól és rágalmaitól, miszerint az Orbán-kormányt a Rákosi- vagy a Kádár-rendszerhez lehet hasonlítani. Beszédében mégis folytatódott a békétlenség, hiszen már az elején egy Markos–Nádas-jelenetet idézett fel, ezzel igyekezett szemléltetni, milyen „baromság” volt Márki-Zay nyilatkozata, amelyben diktatúrát említett.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Németh László a vasárnapi misét követően azt is elmondta, hogy aki politikával foglalkozik, annak meg kell felelnie valamilyen minimális erkölcsi követelménynek, például egy program írásával, amelynek „lesznek majd támogatói, és akkor lehet majd jelentkezni a politika színpadán. De vádaskodásokkal, hamis dolgokkal nem érdemes szerepelni”. A plébános egyházi beruházásokat tartotta fő érvnek a mérlegelésben, kit is válasszanak majd az emberek.

A plébános előzetes bejelentése miatt háromszor annyian vettek részt a mai misén, mint rendesen. A HírTV jelentése szerint a hívek körében komoly felháborodást keltett a közel 10 perces szónoklat. 

„Márki-Zay egy talpig becsületes, tisztességes ember, aki az előtt lett hiteles, hogy politikusnak állt volna” – mondta egy harmincas fiatal, aki szerint most nagyon felbolydult a város, a fiatalok egymást biztatják a független jelölt melletti szavazásra. A Fidesz-szimpatizánsok közül is volt olyan, akit meglepett Németh László véleménye.

A misét követően Márki-Zay újságírók kérdésére reagált a beszédet illetően. „Végtelenül elszomorított és nagyon rosszul esett az, hogy a plébános atya, aki Almási István úr temetésén még a menetből kinyúlva, kezet nyújtott nekem, ennek a méltánytalan támadásnak lett az eszköze” – írja az Index.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.