Szinte minden fővárosi fürdő megújul

2014. szeptember 15., hétfő 16:58

A tervek szerint mintegy tizenötmilliárd forintot fordítanak a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. létesítményeinek felújítására, korszerűsítésére és bővítésére a következő években – mondta Tarlós István főpolgármester hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A fejlesztéseket a társaság és a főváros saját erejéből kívánja megvalósítani – közölte Tarlós István, hozzátéve: a tervek „reálisak és megalapozottak”.

Kulturált körülmények, új medencék

A tervek szerint fejlesztik majd a Szent Gellért gyógyfürdő és uszodát, a Palatinus strandfürdőt, a Paskál strandfürdőt, a Dagály termálfürdő, strandfürdő és uszodát, a Csillaghegyi strandfürdő és uszodát és az Erzsébeti gyógyfürdőt.

Tarlós István a 2015 és 2020 közötti terveket kifejtve elmondta: két lépcsőben mintegy kétmilliárd forintból fejlesztik majd a Szent Gellért gyógyfürdő és uszodát. Lesznek új medencék, átépítik a kabinos egységeket, ezek eredményeképpen lényegesen kulturáltabb körülmények fogadják majd a látogatókat – közölte.

A legnagyobbat a Dagály fejlődik

Tájékoztatása szerint 2015-ben átépítik és kibővítik a Palatinus strand főépületét, új medencéket építenek, valamint megszűnik a strand idényjellege, ami azt jelenti, hogy télen is látogatható lesz.

A legnagyobb fejlesztés 2016 után a Dagály strand 3,5 milliárdos fejlesztése lesz. Ebben az esetben az állam is biztosít majd forrást – jegyezte meg Tarlós István.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A főváros közvetlenül is beszáll

Elmondta, 1,5 milliárdos fejlesztés elé néz a csillaghegyi strand, továbbá korszerűsítik majd a Paskál és a pesterzsébeti strandot is. Hozzátette: körülbelül 300-400 millió forintból a társaság a létesítményeiben új beléptetőrendszert vezet be.

Tarlós István szerint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek „módja lesz mintegy tízmilliárd forintot fordítania” ezekre a fejlesztésekre. A maradék ötmilliárd forinttal kapcsolatban azt mondta, hogy a ciklus során a főváros „közvetlenül részt kíván vállalni a finanszírozásból”.

Veszteségesből nyereségesre fordult

A főpolgármester szólt arról, hogy a vendégéjszakák száma rendkívül megnövekedett az utóbbi években, mára már 6,5 millió felett van ez a szám, és a turizmusból származó bevétel 126 milliárd forint volt. Ebből a szobák igénybevételéből származó bevétel körülbelül 76 milliárdot tett ki Budapesten, ez az ilyen irányú országos bevétel felét jelenti – mondta Tarlós István.

Kitért arra, hogy a fővárosi gyógyfürdőknek 2010 előtt 500-900 millió forint körüli volt összesen a veszteségük. Ezzel szemben az idei várható nyereség meghaladja a 400 millió forintot. Most már arra is van pénzük a gyógyfürdőknek, hogy fejlesztésekben gondolkodjanak, mindezt nagy mértékben saját forrásból fedeznék – mondta Tarlós István.

Megjegyezte azt is, hogy talán napokon belül átadják a Rudas fürdő kibővített részét, valamint a jövőbeni fejlesztéseknél uniós forrásokért is küzdeni fognak.

Kérdőjelek a Rác körül

A Rác fürdővel kapcsolatosan kérdésre válaszolva Tarlós István elmondta: az érintett céggel nincs még megegyezés. „Elképzelhető az, hogy elmegy az ügy a felszámolás irányába” – fogalmazott, hozzátéve, ennek a végeredménye az, hogy a fővárost nem éri veszteség. Közölte, az ügy még nincs lezárva, a fürdő valószínűleg a nem túl távoli jövőben megnyílik. Nincs kizárva még a megegyezés se – fűzte hozzá.

A 3-as metró járműveinek tervezett felújításáról szólva közölte, hogy a kivitelezési tendert már megírták, s várhatóan egy-két héten belül hirdetik ki.

Nem szorulnak hitelre

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója közölte: a számítások szerint a tízmilliárd forintot a társaság biztosítja majd a fejlesztésekre, elképzelhető, hogy egymilliárd forint hitel felvesznek majd. Megjegyezte, szerinte nem szorulnak hitelre. A beléptetőrendszerekkel kapcsolatosan elmondta, hogy 300-400 millió forintba kerül a meglévő rendszerek újjáélesztése, valamint új eszközök vásárlása.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.